Rusi: Uništili smo ga; Ukrajinci tvrde: Mamac VIDEO

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 23:29

Rusi: Uništili smo ga; Ukrajinci tvrde: Mamac VIDEO

Ruski zvaničnici ali i vojni blogeri tvrde da su Rusi uspeli da unište nemački sistem protivvazdušne odbrane IRIS-T u oblasti Herson.

Sa druge strane, zapadni blogeri izneli su juče podatke koji "ukazuju" da je reč zapravo o mamcu.

Istog dana objavljen je video na Tviteru koji pokazuje uništavanje baterije sistema protivvazdušne odbrane IRIS-T u napadu ruske lutajuće municije Lancet-3.

Čim se video pojavio na internetu, postao je viralan, što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izazvalo intenzivnu debatu o ruskim tvrdnjama, koje su pojedini korisnici interneta označili kao "sumnjive".

Pošto je video izazvao interesovanje, nekoliko vojnih blogera koji prate rat izvestili su da je sistem prikazan na snimku bio ustvari mamac, a ne pravi IRIS-T sistem.

Kao što se može videti na video snimku ispod, drugi dron iz pozadine zumira metu, a lutajuća municija se zabija u IRIS-T i raznosi ga.

"Weapons Tracker Group", zapadni blogeri koji pomno dokumentuju sisteme naoružanja u ratu te ističu uglavnom ukrajinska dostignuća, naglasili su da je sistem na koji je pogođen bio mamac i navode:

"Iako izgleda donekle realistično, zbog pomalo netačnih proporcija, razlika u antenama i nedostatka sekundarnih elemenata prilikom lansiranja cevi su uništene i pocepane, možemo sa velikom pouzdanošću da tvrdimo da je u pitanju mamac."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.