Rohani: Dogovor o iranskom nuklearnom programu otvoriće nove horizonte

Izvor: Blic, 24.Nov.2013, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani: Dogovor o iranskom nuklearnom programu otvoriće nove horizonte

Iranski predsednik Hasan Rohani pozdravio je danas dogovor Irana sa šest svetskih sila o spornom nuklearnog programu i naveo da će dogovor "otvoriti nove horizonte". Itranski predsednik Hasan Rohani

"Konstruktivan angažman, pored neumornih napora pregovaračkih timova, otvoriće nove horizonte", naveo je Rohani na Tviteru posle višednevnih razgovora u Ženevi koji su doveli do sporazuma, koji je kako navodi agencija AFP, dugo izmicao pregovaračkim stranama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Rohani je ocenio da je do dogovora došlo "zahvaljujući glasovima iranskog naroda za reformatora", misleći na svoju iznenadjujuću izbornu pobedu na predsedničkim izborima u Iranu u junu kada je odneo ponedu nad brojnim konzervativcima.

Predstavnici šest velikih svetskih sila postigli su u Ženevi dogovor s iranskom delegacijom o privremenom obustavljanju nuklearnog programa te zemlje, javile su pod oznakom hitno američki mediji, bez navodjenja detalja dogovora.

Potvrdu da je sporazum noćas postignut, dali su francuski i iranski ministri spoljnih poslova i kratko potvrdili novinarima da su se dve strane dogovorile.

Istorijski dogovor usledio je posle pet dana intenzivnih pregovora izmedju iranskih sagovornika i Grupe P5 +1 (SAD, Velike Britanije, Francuske, Kine i Rusije kao pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN) i Nemačke.

Tokom razgovora pokazale su se neke značajne razlike, uključujući insistiranje Irana da mu Grupa 5+1 prizna pravo na obogaćivanje uranijuma.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rohani: Priznato pravo Iranu da obogaćuje uranijum

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Nov.2013

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei i predsednik Hasan Rohani pozdravili su u nedelju postizanje dogovora Irana s velikim silama o nuklearnom programu Teherana. Rohani je rekao da je postizanjem sporazuma Iranu "priznato pravo da obogaćuje uranijum na svojoj teritoriji". "Struktura sankcija...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Putin: Svijet bliži rješenju iranskog nuklearnog pitanja

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Nov.2013

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je rezultate pregovora o nuklearnom programu Irana u Ženevi rekavši da je svijet sada bliže rješenju jednog od najkomplikovanijih problema u današnjoj međunarodnoj politici.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.