Izvor: Blic, 18.Mar.2016, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raketirana norveška naftna postrojenja u Alžiru

Norveška multinacionalna energetska kompanija "Statoil" objavila je da je na njena postrojenja u Alžiru izvršen raketni napad, pri čemu je došlo do eksplozije u pogonu, ali bez ljudskih žrtava i materijalne štete.

#statoil statement on the terrorist attack of Khrechba gas assethttps://t.co/FBSIVZhTwx pic.twitter.com/X9O6ZwaUiv

"Jutros, oko 6.00 časova po lokalnom vremenu, eksplozivna municija je ispaljena na pogon iz daljine", navodi se u saopštenju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Neimenovani izvor iz fabrike rekao je za Rojters da su "u ranim jutarnjim časovima, tri ili četiri raketne granate pogodile centralni objekat za preradu, ali nisu prijavljene nikakve žrtve ili materijalna šteta".

#Statoil segnala situazione critica per #attacco vs impianto in #Algeria https://t.co/SGpGqK57cU #gas #terrorismo pic.twitter.com/Og0TM6k4hQ

Kompanija "Statoil" za sada ne raspolaže informacijama o eventualnim ljudskim žrtvama, ali je zaustavila rad u fabrici kao mjeru predostrožnosti, prenosi "Raša tudej".

Agenija Rojters je prenijela da pripadnici alžirske vojske kontrolišu ovo područje i traže napadače.

Militantni napadi u Alžiru su sve rjeđi nakon rata sa islamskim borcima tokom devedestih godina, kada je ubijeno oko 200.000 ljudi.

#Algeria , attacco all'impianto petrolifero norvegese #Statoil https://t.co/O9bA9PdWyA pic.twitter.com/y6l121Vomn

Borci koji održavaju veze sa "Islamskom državom" su i dalje aktivni u udaljenim oblastima Alžira, glavnom u pustinji južno i planinama istočno od glavnog grada.

Alžir i druge sjevernoafričke zemlje su zabrinute zbog proširenja aktivnosti "Islamske države" preko granica Libije.

Alžir važi za jednog od najvećih dobavljača gasa za Evropu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.