RT: Talibani proglasili Islamski Emirat Avganistan, nekoliko dana nakon zauzimanja Kabula

Izvor: Vostok.rs, 19.Avg.2021, 11:31

RT: Talibani proglasili Islamski Emirat Avganistan, nekoliko dana nakon zauzimanja Kabula

Talibani su proglasili stvaranje Islamskog Emirata Avganistana, četiri dana nakon što su zauzeli Kabul i svrgnuli vladu koju je podržavao Zapad i 102 godine nakon što se Velika Britanija odrekla svoje vlasti nad tom zemljom. U objavi na Tviteru, Zabiulah Mudžahid, zvanični portparol talibana, saopštio je o stvaranju nove države, Islamskog Emirata Avganistana. Takođe je podelio fotografiju na kojoj se čini da je zastava emirata kombinovana sa njihovim grbom. Objava dolazi manje od nedelju dana nakon zauzimanja glavnog grada zemlje, Kabula, od strane islamističke militantne grupe. Mudžahid je takođe saopštio da osnivanje Islamskog Emirata Avganistana dolazi 102 godine nakon što se Velika Britanija odrekla kontrole nad zemljom. 19. avgust se u Avganistanu slavi kao nacionalni praznik u znak sećanja na njegovu nezavisnost od kolonijalne velesile. Islamistička organizacija je dugo koristila taj naziv u službenim komunikacijama. Ova militantna grupa preuzela je u nedelju kontrolu nad Kabulom pošto je svrgnuti predsednik Ašraf Gani pobegao, pronašavši utočište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U utorak, u odsustvu Ganija, prvi potpredsednik Amrulah Saleh rekao je da je trenutno u zemlji i da je, prema ustavu, pravi lider. U utorak uveče, suosnivač talibana Mula Abdul Gani Baradar vratio se u Avganistan iz svog egzila u katarskoj prestonici Dohi. Baradar je srdačno dočekan u talibanskom rodnom mestu Kandahar, sa hiljadama ljudi koji su izašli na ulice kako bi pozdravili najveću javnu ličnost i političkog vođu grupe. Neki veruju da će on biti sledeći predsednik zemlje, iako se Haibatulah Ahundzada smatra šefom talibana. Prema navodima svedoka, juče su najmanje tri osobe poginule u Džalalabadu, kada su talibanski naoružani napadači otvorili vatru na gomilu demonstranata. Snimci iz istočnog grada pokazuju demonstrante koji skidaju talibansku zastavu i podižu zastavu Avganistana. Nakan upada talibana, takođe je bilo protesta u Hostu i Asadabadu, iako nije bilo izveštaja o pucnjevama. Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Talibani proglasili formiranje Islamskog Emirata Avganistan

Izvor: Radio 021, 19.Avg.2021

Talibani su proglasili stvaranje Islamskog Emirata Avganistan, nakon što su preuzeli Kabul od vlade koja je uživala podršku Zapada i 102 godine nakon što se Britanija odrekla vlasti nad tom zemljom.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.