RT: Izrael pokreće masovni napad na Gazu

Izvor: Vostok.rs, 07.Apr.2023, 02:52

RT: Izrael pokreće masovni napad na Gazu

  Izraelski avioni počeli su da bombarduju Gazu u ranim satima u petak, nakon što je premijer Benjamin Netanjahu okrivio palestinsku grupu Hamas za raketni napad u četvrtak sa libanske teritorije.
„IOS trenutno vrši napad na Gazu“, objavile su izraelske odbrambene snage na Tviteru u 12:21 po lokalnom vremenu, obećavajući više detalja kasnije. Palestinski mediji javili su da je Hamasova protivvazdušna odbrana aktivirana. Za sada nema izveštaja o žrtvama. Video snimci koji se dele na društvenim mrežama pokazuju eksplozije koje osvetljavaju noć. Mi ćemo udariti naše neprijatelje i oni će platiti cenu za svaki akt agresije“, rekao je Netanjahu u četvrtak, nakon što su oko 34 rakete ispaljene iz južnog Libana. Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je IOS okrivila Hamas, militantnu palestinsku grupu sa sedištem u Gazi. Izraelski mediji su napad nazvali najozbiljnijom eskalacijom od 2006. godine, kada je Izrael pokušao da izbaci Hezbolah iz južnog Libana. Taj rat se široko smatra pobedom Hezbolaha. Prema lokalnim medijima, Hamas i Hezbolah su svoje rakete dugog dometa stavili u stanje visoke pripravnosti i mogli bi da udare na centralni Izrael kao odgovor na bombardovanje IOS. Ministar odbrane Joav Galan, koga je Netanjahu otpustio prošle nedelje, ali ga je vratio na funkciju nakon reakcije javnosti, naložio je ID da se pripremi za „sve moguće opcije odmazde“. Svo osoblje IOS je navodno povučeno sa odsustva, a jedinice u blizini granice sa Libanom su u četvrtak stavljene u stanje visoke pripravnosti. Mediji u Tel Avivu i Jerusalimu spekulišu da je napad na Gazu izvestan, dok je još jedna operacija u Libanu vrlo verovatna. Ranije ove nedelje, izraelska policija za nerede uhapsila je stotine Palestinaca u džamiji al-Aksa u Jerusalimu, ometajući službe tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana. Neki Palestinci su pohrlili u džamiju nakon izveštaja da izraelski doseljenici planiraju da tamo ritualno žrtvuju kozu. Prethodni sukobi u Al-Aksi, u maju 2021. godine, pokrenuli su 11-dnevni sukob između Izraela i Hamasa. Na kraju se završilo prekidom vatre uz posredovanje Egipta. Samo prošle nedelje, Netanjahu se suočio sa masovnim protestima koje je organizovala liberalna opozicija, koja je pozvala na njegovu ostavku zbog predložene rekonstrukcije izraelskog vrhovnog suda. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.