Prvi humaniodni robot poslao svoj prvi tvit

Izvor: Dzungla.org, 28.Avg.2011, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi humaniodni robot poslao svoj prvi tvit

LONDON - Prvi humanoidni robot astronaut - Robonaut 2 ili R2, koji je Američka svemirska agencija (NASA) poslala u februaru ove godine u svemir probudio se danas na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) i već je poslao svoju prvu poruku na Tviteru.

'Ovi elektroni pružaju DOBAR osećaj! Mali korak za čovečanstvo, ali ogroman skok za limenu vrstu', poručio je R2 putem svog naloga @astrorobonaut.
R2 ima već >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << 40.000 sledbenika s kojim aktivno komunicira, odgovarajući na pitanja i šaljući rođendanske čestitke.
Kako prenosi Bi-Bi-Si, R2 je na MSS u februaru doneo spejs šatl Diskaveri kako bi pomagao astronautima u svakodnevnim aktivnostima unutar i van stanice.
R2 teži 136 kilograma, ima torzo, dve ruke i šake poput ljudskih i zlatni šlem sa četiri kamere umesto očiju i infracrvenom kamerom u ustima.
'Limeni' još nema noge i zasad će ostati vezan za fiksno postolje, mada NASA planira da ga u dogledno vreme opremi nogom kako bi mogao da se penje kroz hodnike MSS.
Inženjeri planiraju da u budućnosti R2 montiraju na lunarni rover 'Kentaur 2" radi istraživanja površine Meseca i Marsa.
Trenutno na Zemlji postoje četiri Robonauta, ali je R2 tehnološki daleko napredniji - brži je, kompaktniji, spretniji i senzorski opremljeniji.
R2 je pre svega dizajniran kako bi se testirala efikasnost robota u bestežinskom stanju. NASA se, međutim, nada da će robot uskoro moći da izađe iz svemirske stanice kako bi pomagao svojim ljudskim kolegama tokom svemirskih šetnji.
NASA i Dženeral Motorsu je bilo potrebno 15 godina da proizvedu humanoidnog robota R2.
Nikolas Radford, menadžer projekta u Hjustonu, dao je R2 najvišu ocenu, navodeći da bi robonaut trebalo da za desetak dana počne da pomera prste, šake i ruke.
Spavao je više od godinu dana, pa prvo mora malo da se 'protegne'.
Kao što članovi posade moraju da se naviknu na bestežinsko stanje, tako i robot mora najpre da nauči da se kreće u novom okruženju, objasnio je Radfor.
( Izvor: Tanjug,Blic )
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.