Prvi “džetpek” uskoro u prodaji

Izvor: Svet, 26.Jun.2015, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi “džetpek” uskoro u prodaji

Uređaj za letenje koji smo donedavno mogli da vidimo samo u filmovima nauče fantastike od sledeće godine trebalo bi da se nađe u komercijalnoj prodaji.
“Džetpek” novozelandske kompanije “Martin”, razvijan u poslednjih 35 godina, mogao bi da unese revoluciju u današnji način putovanja. Prvobitni prototip letelice tokom prvog testa 2011. godine podigao je pilota na visinu od najmanje 1.000 metara, pre nego što se vozilo bezbedno padobranom spustilo na zemlju.
The Martin >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << Jetpack touches down in Paris Hall 5 G249, Come fly the Dream! #PA15 #Salondubourget @salondubourget pic.twitter.com/1vGEblNO2h
— Martin Aircraft Co (@martinjetpacknz) June 8, 2015
Poboljšani model P12 predstavljen je prošle nedelje u Parizu zajedno sa simulatorom koji je omogućio publici da sama isproba uređaj. Pogon čini benzinski motor od 200 konjskih snaga, a letelica za sada može da ponese 120 kilograma tereta.
The world’s first practical personal jetpack is coming to Paris @salondubourget http://t.co/kNcJElEmoS pic.twitter.com/v3tqQkWuNl
— Martin Aircraft Co (@martinjetpacknz) June 6, 2015

Vozilo može da leti najmanje 30 minuta, a dostiže brzinu do 74 kilometra na čas. Cena “džetpeka” iznosiće 150.000 dolara.

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.