Predsedniku Gambije predat ultimatum, vojska čeka istek roka (FOTO)

Izvor: BKTV News, 20.Jan.2017, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedniku Gambije predat ultimatum, vojska čeka istek roka (FOTO)

Ovo mu je poslednja šansa!

Nakon toga se očekuje upad oružanih snaga država regiona, kojima je naređeno da se do isteka ultimatuma uzdrže od pokreta.

Gambia Crisis: Jammeh Given Last Chance To Resign As Troops Close In https://t.co/LIQ2oUXXW7 pic.twitter.com/Q8brlfzKc9

Senegalska vojska je u četvrtak uveče objavila da su regionalne snage Ekonomske zajednice Zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) ušle u susednu Gambiju, u okviru operacije "Vraćanje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << demokratije".

Adama Barrow sworn in as Gambia's new president(Photo) https://t.co/lLNgeEWIt0 pic.twitter.com/nNupU6OXPX

— WF_VICKY (@vickydelrio2) January 20, 2017

Pukovnik vojske Senegala Abdu Ndiaje naveo je u saopštenju da angažovani "značajni" kopneni, vazduhoplovni i pomorski resursi, prenosi Rojters.

Ndiaje je prethodno za ovu agenciju izjavio da su senegalske trupe "ušle u Gambiju", u okviru regionalnih napora za podršku novom predsedniku Gambije Adami Berouu kojem je protivnik dugogodišnji vladar te zemlje Jahja Džameh, koji je odbio da se povuče sa vlasti.

Troops enter the Gambia after Adama Barrow is inaugurated in Senegal https://t.co/pjGubSpdLX

Portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi je kazao da SAD podržavaju vojnu akciju zapadnoafričkih suseda Gambije sa ciljem osiguranja da Berou preuzme vlast nakon nedavnih izbora.

Izabrani predsednik Gambije Adama Berou položio je u četvrtak zakletvu na svečanosti u gambijskoj ambasadi u susednom Senegalu, rekli su diplomatski izvori i stranački zvaničnici.

The Gambia parties for now but fears of post-election violence linger https://t.co/MHE2dCfvq9

— sylvia chant (@schant2) January 20, 2017

Polaganje zakletve održano je u toku popodneva.

Berou je na izborima u decembru porazio predsednika Džameha koji, međutim, odbija da napusti položaj, uprkos pritisku susednih zemalja koje su upozorile da će vojno intervenisati.

Gambia: Yahya Jammeh has till 12noon of Friday to step down – ECOWAS https://t.co/GebOEB5eNS

U međuvremenu je potpredsednik Gambije Isatou Njie Saidi, koji je na toj funkciji od 1997. godine, podneo ostavku, čime je Džameha napustio i njegov najbliži saradnik.

Neimenovani izvor navode da su još neki ministri podneli ostavke.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Predsedniku Gambije predat ultimatum, vojska čeka istek roka

Izvor: RTS, 20.Jan.2017

Lideri zapadnoafričkih zemalja dali su trenutnom predsedniku Gambije Jahji Džamehu poslednju priliku da do danas u podne mirno napusti poziciju. . Nakon toga se očekuje upad oružanih snaga država regiona, kojima je naređeno...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.