Predsednik Perua smenjen posle pokušaja da raspusti parlament

Izvor: VOA, 07.Dec.2022, 23:26

Predsednik Perua smenjen posle pokušaja da raspusti parlament

Kongres Perua je glasao da smeni predsednika Pedra Kastilja na suđenju za opoziv u sredu, nekoliko sati nakon što je pokušao da raspusti parlament i izazvao ustavnu krizu u zemlji.  Ignorišući Kastiljove pokušaje da raspusti skupštinu, poslanici su ipak održali ranije planirano suđenje za opoziv, i smenjen je sa 101 glasom za, šest protiv, i deset uzdržanih. Rezultat je pozdravljen uz glasno odobravanje poslanika, a potpredsednica Dina Bularte je izabrana da preuzme dužnost predsednika.  Naconalna policija Perua je na Tviteru objavila fotografiju Kastilja kako sedi u policijskoj stanici posle glasanja o smeni, navodeći da je "intervenisala" kako bi ispunila svoje dužnosti. Kastilja je nazvala "bivšim predsednikom". Nije jasno da li je priveden. Kastiljo je ranije saopštio da će privremeno raspustiti Kongres i raspisati nove parlamentarne izbore. Zbog toga su ključni ministri njegove vlade podneli ostavke dok su članovi opozicije ocenili da je Kastiljo pokušao da izvrši puč. Policija i vojska su ga upozorili da je način na koji je pokušao da raspusti parlament - neustavan.  Kongres je prošle nedelje pozvao Kastilja da odgovori na optužbe da je "moralno nepodoban" da bude predsednik. Tužilaštvo je u oktobru podnelo ustavnu žalbu protiv Kastilja zato što je, navodno, na čelu "kriminalne organizacije" koja profitira na državnim ugovorima i ometa sprovođenje istraga. Kastiljo je odgovorio da su optužbe samo "klevete" od strane grupa koje "žele da osvoje vlast koju su im građani oduzeli na biralištima." Levičarski predsednik, bivši nastavnik, preživeo je dva prethodna pokušaja da bude opozvan od kad je započeo mandat u julu 2021. Međutim, nakon što je saopštio da će raspustiti skupštinu, njegovi saveznici su ga napustili a ministri podneli ostavke. Američka ambasadorka u Peruu je kritikovao njegovu odluku. "Sjedinjene Države kategorički odbacuju svaki van-ustavni pokušaj predsednika Kastilja da spreči Kongres u obavljanju svojih dužnosti", napisala je ambasadorka Lisa Kena na Tviteru. Zbog političkih potresa je uzdrmana berza u zemlji koja je drugi svetski proizvodjač bakra, iako analitičari kažu da bi smena Kastilja, koji je od dolaska na vlast bio u konfliktu sa članovima skupštine koji mu nisu bili naklonjeni, mogao da bude pozitivan za investitore. Predsednik Martin Vizkara je raspustio skupštinua a kasnije je opozvan 2020. Pre tri decenije, bivši predsednik Alberto Fudžimori, koji se trenutno nalazi u zatvoru zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, takođe je pokušao da raspusti parlament.   
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Perua pokušao da raspusti parlament, pa smenjen i uhapšen

Izvor: RTS, 08.Dec.2022, 00:05

Pedro Kastiljo smenjen je sa mesta predsednika Perua, nakon čega je uhapšen. Peruanski parlament smenio ga je nakon što je objavio da raspušta poslanike i imenovao novu vladu. Izabrana je i njegova naslednica – dosadašnja potpredsednica Dina Bularte postala je prva žena na mestu šefa...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.