Mađarska predsednica traži od pape da radi na uspostavljanju mira u Evropi

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 12:05

Mađarska predsednica traži od pape da radi na uspostavljanju mira u Evropi

Papa Franja doputovao je danas u trodnevnu posetu Mađarskoj.

Predsednica Mađarske Katalin Novak pozvala je danas papu Franju da razgovara sa zvaničnicima u Kijevu, Moskvi, Vašingtonu, Briselu i svima bez kojih ne može da dođe do mira u Ukrajini.

"Ovde u Budimpešti tražimo da lično preduzmete mere kako bi se uspostavio hitan i pravedan mir", rekla je Novak, prenosi agencija MTI.

Mađarska predsednica je navela da poseta pape Franje nije slučajna, već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je ovo pravo mesto i vreme za susret kako bi se postigao mir.

"Mađari žele da se uzdignu do visine gde mogu da dostignu jedinstvo Hristovih vernih i dobronamernih ljudi koji traže mir", rekla je ona.

Dodala je da upravo poseta pape Mađarskoj treba da bude podstrek za duhovnu obnovu i uspostavljanje mira.

"Mi, Mađari i Evropljani, moramo da ostanemo na pravom putu. Za to možemo da dobijemo ohrabrenje i smernice, ali samo mi, Evropljani i evropski lideri, možemo da upotrebimo slobodnu volju koja nam je data na način koji će dovesti do mirnije, demokratskije i jače Evrope", poručila je Novak.

Ona je istakla da je Mađarska primila milion i po izbeglica iz Ukrajine od početka rata, dodavši da su Mađari videli bol tih porodica.

"Međutim, mi, majke, prvenstveno želimo da dobijemo mir, a ne rat. Ne želimo da šaljemo svoje sinove i muže na front", rekla je predsednica Mađarske.

Papa Franja je jutros stigao u zvaničnu trodnevnu posetu Mađarskoj.

On je u Mađarskoj boravio 2021. godine, ali samo nekoliko sati kako bi odslužio misu na završnom događaju Međunarodnog euharistijskog kongresa u Budimpešti.

Tom prilikom je obećao da će ponovo posetiti tu zemlju.

On je istakao da je, u teškim vremenima kao što je naše, neophodno zapamtiti šta nas drži zajedno, a da je vera temelj na kome možemo da gradimo stabilnu budućnost.

Orban je rekao da su Mađarska i Vatikan jedine dve evropske države koje se mogu opisati kao one koje se zalažu za mir u Ukrajini.

I Orban i papa pozvali su na prekid vatre i pregovore o okončanju rata, dok je papa Franja pozvao Ukrajinu da bude otvorena za dijalog sa Rusijom, što je Ukrajina do sada odbacivala, Mađarska, koja podržava suverenu Ukrajinu, ali još uvek ima snažne ekonomske veze sa Rusijom, odbila je da pošalje oružje Ukrajini.

Papa Franja je često pozivao na opštu zabranu trgovine oružjem i smanjenje proizvodnje oružja i takođe, rekao da je slanje oružja Ukrajini moralno prihvatljivo samo ako se koristi za samoodbranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Papa u poseti Mađarskoj: Sastao se sa predstavnicima Rimokatoličke crkve

Izvor: Blic, 28.Apr.2023

U susretu sa mađarskim biskupima, sveštenicima, pastorima, posvećenim muškarcima i ženama tokom posete Budimpešti, papa Franja je poručio da je Hrist naša budućnost i pozvao predstavnike katoličke crkve da svom vremenu pristupe otvoreno i proročkim duhom. Suočen sa izazovima savremenog sveta,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.