OSLOBOĐENI SU! Bliski istok više neće biti isti, Izrael i Amerika u velikom problemu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Apr.2023, 07:28

OSLOBOĐENI SU! Bliski istok više neće biti isti, Izrael i Amerika u velikom problemu!

Napravljen veliki dogovor

Saudijska Arabija je razmenila zarobljenike sa Hutima (Ansar Alah) u još jednom koraku ka okončanju rata u Jemenu.

Abdul-Kader al-Murtaza, zvaničnik Huti zadužen za razgovore o razmeni zatvorenika, naveo je na Tviteru da je 13 zatvorenika grupe koje je oslobodila Saudijska Arabija stiglo u glavni grad Jemena, Sanu. Prema rečima zvaničnika, zatvorenici su pušteni u zamenu za saudijskog zatvorenika kojeg su Huti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ranije oslobodili.

- Zatvorenici pušteni danas iz saudijskih zatvora deo su dogovora postignutog preko Ujedinjenih nacija, a sledećeg četvrtka dogovor će biti u potpunosti sproveden - rekao je Murtaza, misleći na sporazum kojem su posredovale Ujedinjene nacije prošlog meseca, a koji uključuje oslobađanje 887 zatvorenika.

Specijalni izaslanik UN-a u Jemenu Hans Grundberg rekao je da je sporazum jedan od nekoliko događaja koji odražavaju kretanje ka okončanju rata u Jemenu koji je stvorio jednu od najgorih humanitarnih katastrofa na svetu.

Do razmene zatvorenika došlo je kada su saudijski i omanski zvaničnici stigli u Sanu da održe razgovore sa šefom jemenskog Vrhovnog političkog saveta Huta o okončanju osmogodišnjeg rata.

Pozivajući se na izvor u Savetu, novinska agencija Saba kojom upravljaju Huti saopštila je da će delegacije razgovarati o "ukidanju opsade sa svim njenim posledicama", prekidu agresije i obnavljanju prava naroda Jemena, uključujući plaćanje plata svim državnim službenicima od prihoda dobijenog prodajom nafte i gasa.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom već je ukinula ograničenja na uvoz koji ide ka južnim lukama Jemena. Vlada koju podržava Saudijska Arabija sa sedištem na jugu navela je u saopštenju od 7. aprila da će komercijalnim brodovima biti dozvoljeno da pristaju direktno u južne luke, uključujući Aden, i da će sva roba biti ocarinjena, sa nekim izuzecima.

Huti su preuzeli Jemen nakon uspešne pobune 2014. Sledeće godine je Saudijska Arabija, uz podršku nekoliko arapskih zemalja i Sjedinjenih Država, pokrenula invaziju kako bi zbacila grupu. Tokom narednih osam godina, više od 377.000 ljudi je ubijeno u ratu.

Prema nekoliko izveštaja, kraljevstvo je konačno donelo odluku da okonča rat i pomogne u sklapanju mirovnog sporazuma unutar Jemena. Odluka Rijada je direktno motivisana nedavnim zbližavanjem sa Teheranom, glavnim saveznikom Huta.

Završetak jemenskog rata će preoblikovati političku scenu na čitavom Bliskom istoku, približavajući osovine koje predvode Saudijska Arabija i Iran jače nego ikada. Sjedinjene Države i Izrael, koji su proširili svoj uticaj u regionu na nivo bez presedana u protekloj deceniji kao rezultat raskola između dve države, verovatno će biti najveći gubitnici.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.