Netanijahu proglasio izbornu pobedu

Izvor: B92, 17.Mar.2015, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu proglasio izbornu pobedu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je na Tviteru proglasio "veliku pobedu" na izborima.

Onlajn proglašenje pobede usledilo je nakon što su izlazne ankete pokazale da je njegov konzervativni Likud osvojio isti ili sličan broj mesta kao i glavni rival, Cionistička unija levog centra.

"Uprkos svim očekivanjima velika pobeda za Likud, velika pobeda za nacionalni kamp predvođen Likudom, velika pobeda za narod Izraela", napisao je Netanijahu na svom zvaničnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nalogu na Tviteru.

Ni vladajuća izraelska partija Likud, ni njen glavni rival koalicija Cionistička unija nisu ostvarile jasnu prednost na današnjim prevremenim izborima, sudeći po izlaznim anketama.

Dva izraelska televizijska kanala, Kanal 10 i Kanal 1, daju i jednoj i drugoj partiji po 27 mesta u parlamentu - Knesetu sa ukupno 120 poslanika. Kanal 2 daje prednost Netanijahuu sa 28 mesta, dok Hercog ima jedno manje 27. To znači da će formiranje vladajuće koalicije biti veliki izazov. I jednoj i drugoj partiji biće neophodna podrška drugih da bi formirale koaliciju.

Više od 65 posto Izraelaca sa pravom glasa odazvalo se na današnje izbore, koji su trajali do 22 sata po lokalnom vremenu (21 po srednjoevropskom).

Konačni rezultati se ne očekuju do sutra ujutru, javljaju svetske agencije.

Netanijahu bi mogao četvrti put da se nađe na mestu premijera i tada bi takođe mogao da postane izraelski lider sa najdužim mandatom.

Zajednička lista koju su pred izbore formirale četiri arapsko-izraleske partije osvojila je 13 mesta, kako su predviđala ispitivanja javnog mnjenja, i postala treća po snazi u parlamentu. Ne očekuje se da ona zauzme bilo koju funkciju u vladi, navodi Bi-Bi-Si.

Odlučujuću ulogu u formiranju desne ili leve koalicije mogla bi da odigra nova partija centra Kulanu, sa 10 mandata, sudeći po anketama.

Glavni rival izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, lider Cionističke unije, Isak Hercog, osporio je Netanijahuovu tvrdnju da je pobedio na izraelskim izborima, istakavši da je sve moguće.

"Ovaj rezultat nam omogućava da se vratimo na vlast", rekao je Hercog svojim pristalicama nakon što su izlazne ankete pokazale da su Netanijahuov konzervativni Likud i Cionistička unija levog centra osvojile sličan ili isti broj mesta.

"Čekaćemo na prave rezultate - sve je moguće", rekao je Hercog, dodavši da namerava da uloži svaki napor da oformi stvarnu socijalno orijentisanu vladu za Izrael i da je već razgovarao sa nekim partijskim liderima o stvaranju koalicije.

Iako je trka tesna Netanijahu ima neznatno bolju šansu da privuče koalicione partnere, navodi Asošijeted pres. Odlučujuću ulogu u tome mogao bi da ima lider nove partije centra Kulanu, Moše Kahlon, koji bi mogao da pruži podršku da se osigura većina.

Kahlonova platforma zasnivala se na smanjenju visokih troškova života, slično kao i Hercogova, ali je on odbio da podrži jednu ili drugu stranu.

Hercog se uz to zalagao za popravljenje odnosa sa Palestincima i SAD. Netanijahu je insistirao na bezbednosti i odbrani od najvećih neprijatelja Izraela i najavio da neće biti držaave Palestine ako on ponovo bude premijer.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.