Nasa otkrila sedam planeta sličnih Zemlji

Izvor: Vostok.rs, 22.Feb.2017, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasa otkrila sedam planeta sličnih Zemlji

Američka kosmička agencija (NASA) na pres-konferenciji otkrila je da je pronašla solarni sistem ispunjen planetama na kojima bi mogle da se nalaze vanzemaljski oblici života.

Život je imao priliku da nastane i evoluira na najmanje tri planete solarnog sistema koji je udaljen 39 svetlosne godine od Sunčevog sistema.

Planete sa uslovima pogodnim za nastanak života kruže oko patuljaste zvezde, poznate kao TRAPIST 1.

New record! We’ve found 7 Earth-sized planets around a single star outside our solar system; 3 in habitable zone: https://t.co/GgBy5QOTpK pic.twitter.com/NEavRSXDU2
— NASA (@NASA) February 22, 2017
Sedam unutrašnjih planeta (najbližih zvezdi) nalaze se u zoni u kojoj se temperature kreću od 0 do 100 stepeni.

NASA je saopštila da su astronomi otkrili novi zvezdani sistem koji je udaljen oko 40 svetlosnih godina od Zemlje. Sistem je nazvan „Trapist 1“ i u njemu postoji čak sedam planeta sličnih Zemlji, koje kruže oko patuljaste zvezde.
Illustration: sizes of #TRAPPIST1 planets vs. Solar System bodies. Read more: https://t.co/CHDlq1WS5G pic.twitter.com/18Qmxf3U4k
— ESO (@ESO) February 22, 2017
Naučnici smatraju da od tih sedam planeta najmanje tri imaju okeane, što znatno povećava šanse za postojanje vanzemaljskog života.

Nijedan poznati zvezdani sistem ne sadrži toliki broj planeta nalik Zemlji, u nastanjivoj zoni.
 


Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.