NPR se povukao sa Tvitera zbog oznake medij kojeg finansira vlada

Izvor: VOA, 12.Apr.2023, 19:04

NPR se povukao sa Tvitera zbog oznake "medij kojeg finansira vlada"

Nacionalni javni radio (NPR) iz Sjedinjenih Država odlučio je da napusti Tviter nakon što je ta društvena mreža u vlasništvu Ilona Maska na glavni nalog novinske organizacije stavila oznaku za koju iz NPR-a kažu da im podriva kredibilitet. "Nalozi organizacije NPR više neće biti aktivni na Tviteru jer platforma preduzima radnje koje potkopavaju naš kredibilitet lažnim impliciranjem da nismo uređivački nezavisni", saopštio je NPR u srijedu. Prošle sedmice, Tviter je označio glavni nalog NPR-a kao "Medij koji je povezan s državom", što je oznaka koja se takođe koristi za medije koji su pod kontrolom ili pod velikim uticajem autoritarnih vlada. Tviter je kasnije promijenio oznaku u "Medij koji finansira vlada". Istu formulaciju je dodao i glavnim nalozima Glasa Amerike (VOA) i Britanske radiodifuzne korporacije (BBC). "Ne stavljamo naše novinarstvo na platforme koje su pokazale interes za potkopavanje našeg kredibiliteta i razumijevanja javnosti o našoj uređivačkoj nezavisnosti", stoji u izjavi NPR-a. Američki javni servis (PBS) objavio je u srijedu da je takođe prestao tvitovati sa svog glavnog naloga zbog nove oznake koju su dobili, te da se ne planiraju vratiti, uz napomenu: "Nastavljamo pažljivo pratiti situaciju koja se stalno mijenja." Sa glavnog naloga NPR-a nije tvitovano od 4. aprila. U srijedu su objavili niz tvitova sa spiskom drugih mjesta na kojima se mogu pronaći njihovi izvještaji. Iz NPR-a su naveli da njihovi zaposleni, novinari i partnerske stanice koje su članice te mreže mogu sami da odluče da li žele nastaviti koristiti Tviter. NPR dobija novac američke vlade kroz grantove saveznih agencija i odjela, zajedno sa Korporacijom za javno emitovanje. Naveli su da ta sredstva čine manje od jedan odsto godišnjeg budžeta NPR-a. Nove oznake Tvitera izgledaju kao proizvoljno dodijeljene. Tviter je NPR-u oznaku "Medij koji je povezan s državom" dodijelio nakon što je Mask učestvovao u javnoj diskusiji o NPR-u na Tviteru. Pritom su izbrisali spominjenje NPR-a - a ostavili BBC - na svojoj stranici sa pravilima na kojoj su objašnjavali zašto određeni mediji ne bi trebali da dobiju baš tu oznaku. Nakon toga dio medija je dobio oznaku "Medij koji finansira vlada", ali drugi mediji, na primjer u Kanadi i u Australiji, koji se finansiraju i funkcionišu na isti način nisu tako označeni. U utorak, tokom intervjua sa novinarom BBC-ja u Tviterovom sjedištu u San Francisku, Mask je naveo da je cilj Tvitera da bude "što istinitiji i tačniji”, dodajući: “Stoga mislim da prilagođavamo oznaku tako da bude 'javno finansiran medij', što mislim da možda nije previše nepoželjno. Trudimo se da budemo tačni.”

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerika i novinarstvo: NPR odlazi sa Tvitera, nakon što su obeleženi kao „medij koji finansira vlada“

Izvor: Danas, 12.Apr.2023

Getty ImagesNPR je prva velika medijska kuća u Americi koja se povlači sa Tvitera Nacionalni javni radio (National Public Radio – NPR) saopštio je da se povlači sa Tvitera, zbog novih oznaka koje je ova društvena mreža uvela za medije. Američka neprofitna medijska kuća ne slaže se sa odlukom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.