MASK U OZBILJNOM PROBLEMU: Sudija naredio svedočenje u istrazi povodom kupovine Tvitera

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2024, 16:35

MASK U OZBILJNOM PROBLEMU: Sudija naredio svedočenje u istrazi povodom kupovine Tvitera

Mask smatra da mu se krši ustavno pravo na slobodu govora.

Savezni sudija je naredio Elonu Masku da ponovo svedoči u istrazi Komisije za hartije od vrednosti o njegovom preuzimanju Tvitera vrednom 444 milijarde, dajući regulatoru i milijarderu nedelju dana da se dogovore o datumu i lokaciji za intervju.

Nalog američkog sudije za prekršaje Lorel Biler, izdat u subotu uveče, formalizovao je privremenu odluku koju je donela u decembru i koja je stala na stranu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << regulatora.

SEC je tužila Maska u oktobru kako bi primorala generalnog direktora Tesle (TSLA.O) i SpaceX-a da svedoči u okviru istrage o njegovoj kupovini Tvitera 2022. godine, giganta društvenih medija kojeg je kasnije preimenovao u X.

Mask je odbio da prisustvuje intervjuu u septembru koji je bio deo istrage, saopštila je SEC. Agencija ispituje da li je Mask poštovao zakon prilikom podnošenja potrebnih papira o kupovini akcija na Tviteru i da li su njegove izjave u vezi sa dogovorom bile pogrešne.

Mask se borio protiv pokušaja SEC-a da ga ispita, rekavši da je to već uradio dva puta i optužio regulatora za uznemiravanje.

Sudija Beeler je odbacio taj argument. SEC, ima ovlašćenja da izdaje sudski poziv, u kom traže relevantne informacije, rekla je ona u presudi.

Ako SEC i Mask ne mogu da se dogovore o datumu i vremenu za intervju, Biler je rekla da će se čuti sa obe strane i odlučiti umesto njih.

Nesuglasice između Maska i SEC-a počele su kada ga je regulator tužio nakon što je 2018. tvitovao - "finansiranje obezbeđeno" u vezi sa mogućim planom o preuzimanju kompanije.

Da bi rešio taj slučaj, Mask se složio da će Teslin advokat proveriti sporne tvitove o poslovanju Tesle. SEC ga je ponovo tužio 2019. zbog navodnog kršenje ove odredbe.

Mask je zatražio od Vrhovnog suda SAD da preispita sporazum, rekavši da krši njegovo ustavno pravo na slobodu govora.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.