London optužio dvojicu Rusa za trovanje Skripalja

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2018, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London optužio dvojicu Rusa za trovanje Skripalja

Tužilaštvo Velike Britanije optužilo je dvojicu Rusa - Ruslana Boširova i Aleksandra Petrova za pokušaj ubistva bišeg dvostrug agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Salisberiju.

Optuženi su za četiri krivična dela, uključujući i pokušaj ubistva policajca.

Primećuje se da britansko tužilaštvo neće tražiti od Moskve izručenje, te da je izdata evropska poternica za njihovo hapšenje.

Prema rečima tužilaštva, oni imaju dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv dvojice Rusa. 



Neil Basu, načelnik odjela za borbu protiv terorizma, rekao je da su dvojica osumnjičenih putovala pod drugim imenima, ali da imaju oko 40 godina i ruske pasoše.

On je naglasio da su tragovi "Novičoka" pronađeni u hotelskoj sobi u Londonu gde su odseli dvojica muškaraca. Rekao je da su stigli u Britaniju 2. marta, a da su otišli 4. marta.

"Testovi su izvedeni u hotelskoj sobi u kojoj su osumnjičeni odseli. Dva brisa pokazala su kontaminaciju "Novičoka" ispod nivoa koji bi izazvao zabrinutost za javno zdravlje", dodao je on.

Na pitanje da li su osumnjičeni bili "ruski agenti", šef Basu nije direktno odgovorio već je apelovao na javnost širom sveta da im pomogne u identifikaciji.
   
 
BREAKING: suspects named in Skripal poisoning #Novichok #Salisbury#Skripals pic.twitter.com/U95dUbW0YL
— Rupert Evelyn (@rupertevelyn) September 5, 2018

Bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su u Solsberiju u martu. Trovanje je dovelo do diplomatskog rata između Velike Britanije i Rusije, jer je Vlada Velike Britanije za napad optužila Moskvu.
Kako je saopštio izvor za RIA Novosti u Parlamentu Velike Britanije, premijer Tereza Mej će se oko 13 časova obratiti Parlamentu povodom istrage o trovanju Sergeja i Julije Skripalj.

Rekacija Moskve

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da objavljivanje imena i fotografija osumnjičenih u slučaju "Skripalj" ništa ne govori.

Odelenje je pozvalo London da pređe sa "optužbi i manipulacija informacijama" na saradnju agencija za sprovođenje zakona.


 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Britanija optužila dvojicu Rusa za trovanje Skripalja

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Sep.2018

Tereza Mej će se povodom ovog slučaja obratiti parlamentu..Britanske vlasti imenovale su Ruse Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova kao osumnjičene za trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju...Pročitajte i:..Bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.