Legenda boksa Muhamed Ali preminuo u 74. godini

Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2016, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legenda boksa Muhamed Ali preminuo u 74. godini

 

Boks legenda Muhamed Ali preminuo je u 74. godini nakon 30 godina borbe sa parkinsonovom bolesti.

Bivši šampion u teškoj kategoriji bio je hospitalizovan zbog respiratornih problema u četvrtak, ali članovi porodice sportske zvezde, saopštili su za AP u petak da je njegovo stanje ozbiljnije nego što se ranije mislilo.
To honor Muhammad Ali`s life & work, flags at all Metro Government facilities will be lowered to half-staff at 10am pic.twitter.com/Qm5xjkk6qr
— Mayor Greg Fischer (@louisvillemayor) June 4, 2016

Trostruki svetski šampion u teškoj kategoriji svoju prvu titulu je osvojio 1964. u 22. godini.



Kao jedna od najpoznatijih ličnosti u svetu boksa i njegove neverovatne 21-godišnje karijere dobio je nadimak "Najbolji".

Godine 1984. u 44-oj godini, Aliju je dijagnostifikovan parkinsonov sindrom. Veruje se da je njegova boksačka karijera odigrala značajnu ulogu u njegovoj bolesti.




Zajedno sa svojim uspesima u ringu, Ali je bio poznat kao "šampion Crne zajednice" zbog svojih motivacionih govora.

Jedne od njegovih najpoznatijih rečenica su "Leti kao leptir, ubadaj kao pčela" i "Čovek koji gleda na svet sa 50 isto kao sa 20 godina, protraćio je 30 godina svog života".

Rođen kao Kasius Klej, Ali je promenio ime kada je prešao na islam 1975. godine.





Ali je postao i borac "Velike snage Amerike", u kasnim 1960-im.

On se žestoko suprostavljao vlastima u Vašingtonu zbog rata u Vijetnamu.

Nikada nije pokolebao svoja uverenja i tada kao 25-godišnjak je odbio da ode u u vojsku .

"Moja savest mi ne dozvoljava da pucam na svog brata, ili neke tamnije ljudi, ili neke siromašne gladne ljude u blatu, za "Veliku snagu Amerike", rekao je Ali u to vreme.
 



RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro Muhamed Ali

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jun.2016

Jedan od najvećih sportista 20. veka, američki bokser Muhamed Ali, preminuo je u 74. godini, saopštio je danas portparol njegove porodice...Muhamed Ali, nekadašnji višestruki svetski šampion preminuo je u bolnici u Feniksu, u američkoj saveznoj državi Arizona, u koju je primljen u četvrtak zbog...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Preminuo Muhammad Ali

Izvor: Tracara.com, 04.Jun.2016

“Impossible is just a big word thrown around by small men who find it easier to live in the world they’ve been given than to explore the power they have to change it. Impossible is not a fact. It’s an opinion. Impossible is not a declaration. It’s a dare. Impossible is potential. Impossible is...

Nastavak na Tracara.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.