Kurti izneo dva uslova Prištine za nove izbore FOTO

Izvor: B92, 02.Jun.2023, 08:27

Kurti izneo dva uslova Prištine za nove izbore FOTO

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uslovio je održavanje novih izbora u opštinama na severu KiM.

Kako je objavio, on je održavanje novih izbora uslovio okončanjem, kako je naveo "nasilnih protesta ispred opština na severu" i punom primenom Briselskog sporazuma.

Kurti je to objavio na Tviteru nakon telefonskih razgovora sa zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džonatanom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Finerom i američkim senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šahin.

"Uklanjanje nasilne rulje ispred zgrada opština i puna primena Briselskog sporazuma je put ka deeskalaciji, do novih izbora", napisao je Kurti.

Francuska i Nemačka pozvale su Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu KiM u kojima je došlo do tenzija, rekao je juče francuski predsednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, nemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Žozep Borelj održali sa predsednicima Srbije i tzv. Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske političke zajednice u Moldaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurti u razgovoru sa američkim zvaničnicima pomenuo izbore, 'predan radu sa SAD'

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jun.2023

Premijer Kosova Albin Kurti istakao je svoju posvećenost "radu sa SAD na smanjenju tenzija" na sjeveru Kosova, nakon telefonskog razgovora sa američkim zvaničnicima. Kurti je putem tvitova objavio da je razgovarao sa zamjenikom američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jonom Finerom i senatorima...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.