Krivična prijava DJB u Nišu zbog zapisnika sa istim rukopisom, iz GIK-a kažu da nema nepravilnosti

Izvor: JužneVesti.com, 02.Jul.2020, 09:00

Krivična prijava DJB u Nišu zbog zapisnika sa istim rukopisom, iz GIK-a kažu da nema nepravilnosti

Građanin koji je na Tviteru ukazao da je rukopis u odeljku imena opštine isti na zapisnicima sa izbora u Nišu, izazvao je Pokret Dosta je bilo da podnese krivičnu prijavu zbog falsifikovanja rezultata. Ipak, predsednica GIK-a u Nišu Ljiljana Berić kaže da su oni prilikom primopredaje upisali naziv Opštine i broj biračkog mesta jer je tako lakše za raspodelu i da to nije protiv pravila.

Izbori 21. juna ostali su u senci epidemije korona virusa koja je zvanično ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << aktuelna, ali i raznih sumnjičenja na nepravilnosti u izbornom procesu.

Jednu takvu udicu sumnje bacio je anonimni tviteraš koji je danima kačio objave o izbornim zapisnicima u Nišu koji imaju isti rukopis u zaglavlju imena Opštine.

U SVIM ZAPISNICIMA, SVIH BIRAČKIH MESTA NA TERITORIJI NIŠA, PRONAĐOH IDENTIČAN MATERIJALNI DOKAZ ORGANIZOVANOG PREKRAJANJA IZBORNE VOLJE.

Osoba koja izvesno nije deo izbornog procesa, ISTOM HEMIJSKOM OLOVKOM I IDENTIČNIM RUKOPISOM, UPISUJE BROJ BIRAČKOG MESTA I NAZIV OPŠTINE pic.twitter.com/Oyyf9ufOYW

Nekoliko dana kasnije reagovao je niški odbor Dosta je bilo pa su podneli krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv N.N. lica koje nije član biračkih odbora na tim biračkim mestima, a koje je, kako tumače, očigledno imalo nameru da izmeni sadržinu zapisnika dopisivanjem i dopunjavanjem već sačinjenih zapisnika, falsifikujući na taj način rezultate glasanja.

Pošto svaki birački odbor ima različitog predsednika i različite članove odbora koji su zakonom zaduženi da sačinjavaju i potpisuju zapisnik sa svog biračkog mesta, pojava istovetnog rukopisa na svim biračkim mestima u Nišu predstavlja očigledan dokaz da je sadržaj zapisnika falsifikovan - navode iz DJB.

Pokret DJB je uz svoju krivičnu prijavu priložio petnaestak zapisnika sa istovetnim rukopisom i predložio Višem javnom tužilaštvu u Nišu da kao dokaz uzme sve zapisnike koji su objavljeni na internet stranici RIK-a.

Da izvrši grafološko veštačenje i sasluša predsednike svih biračkih odbora u Nišu, kao i da identifikuje lica koja su organizovala grupu koja je izvršila krivično delo iz člana 161. Krivičnog zakonika, te da protiv njih pokrene istragu - traže iz DJB.

Uvidom u zapisnike koje je priložio DJB, kao i u one iz Niša koji su objavljeni na sajtu RIK-a, vidi se da je rukopis isti, ali samo u delu gde se upisuje broj i ime Opštine na kojoj se biračko mesto nalazi.

Iz CRTE, koja je pratila izbore, nisu ukazali na nepravilnost u ovom slučaju, ali su rekli da bi Gradska Izborna Komisija trebalo da objasni šta se desilo.

Predsednica GIK Niš Ljiljana Berić objasnila je da su na svih 176 zapisnika ona i njene koleginice unele ime Opštine i broj biračkog mesta.

Mi to popunimo unapred, tako ih pakujemo od 1 do 176, tako je lakše, da im ne dajemo prazne. U kontrolni listić isto upišemo broj biračkog mesta, isto ga ne dajemo prazan da ne bi bilo zloupotrebe - rekla je Berić.

Ona napominje da je to po pravilima, a da bi druga stvar bila da je isti rukopis u samom zapisniku gde su rezultati izbora, ali da samo upisivanje imena Opštine nije sporno.

Iz Crte zaključuju da čitava situacija upućuje na nepoverenje koje postoji u sam izborni proces i institucije koje su nadležne da obezbede integritet izbornog procesa.

Inače, Dosta je bilo je najaktivniji u naporima da dokaže da su izbori neregularni, na republičkom nivou podneli su 2.700 prigovora. Kad su im odbačeni bez obrazloženja, podneli su 2.700 upravnih tužbi. Upravni sud ih je usvojio i naložio RIK-u da DJB-u da obrazloženje, međutim, Saša Radulović tvrdi da su oni oborili izbore i da mediji ćute o tome.

Iz CESID-a su objasnili da Radulovićevo tumačenje nije tačno i da Upravni sud nije ulazio u suštinu nepravilnosti, niti je poništio izbore, već da su rešenja RIK-a poništena jer nisu dali adekvatno pravno obrazloženje.

Za to vreme, u Nišu i Srbiji održavaju se ponovljeni izbori na 234 mesta. Iz niškog DJB tvrde da im je neko zvao članove i simpatizere, raspitivao se o izbornom opredeljenju i lažno se predstavljao.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.