Josif Tatić - odlazak velikog glumca

Izvor: Mondo, 09.Feb.2013, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josif Tatić - odlazak velikog glumca

Za četiri decenije karijere, igrao je u desetinama filmova, predstava... Datum i mesto komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

Tatić je preminuo iznenada, u snu, piše beogradska štampa. Žalost povodom smrti velikog kolege izrazili su i brojni poznati na društvenim mrežama. Između ostalih, glumac Gordan Kičić napisao je na Twitteru "Otišao je divni, dragi Tale".

Predrag Ejdus u izjavi Tanjugu rekao je da ga je Tatićeva smrt "iznenadila". >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

"Gotovo da me prevario, osećam žal da nisam uspeo sa njim ni da se oprostim, otišao je briljantan čovek, sjajan roditelj, divan kolega i jedan od najduhovitijih ljudi koje sam poznavao, beskrajno dobar partner i požrtvovan čovek", rekao je Ejdus.

"Za Taleta mogu da kažem da je bio izuzetno dobar čovek, sjajan umetnik, beskrajno duhovit i prijatan, čovek koji je uvek iznenađivao i okolinu i partnere svojim lucidnim rešenjima, bio je strastveni epikurejac, uživao u životu, neprevazićeni prijatelj i drug od koga nikada nisam mogao da očekujem da će uraditi nešto loše, nepristojno ili neprikladno, imali smo ogromno poverenje jedan u drugoga i bili beskrajno vezani", kazao je Ejdus.

Josif Tatić rođen je 13. aprila 1946. u Novom Sadu. Studirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Sa velikim uspehom igrao je u pozorištu, na filmu i televiziji. Obožavao je pevanje. U mladosti je trenirao boks, ali je od profesionalne karijere odustao posle treće borbe i prvog nokauta, Trebalo je da glumi i u filmu "Tesna koža 5".

Za četiri decenije profesionalne karijere, igrao je u više od 40 predstava JDP-a, u desetinama filmova u vodećim produkcijama bivše Jugoslavije, a među njima su "Horoskop" (1969), "Specijalno vaspitanje" (1977), "Petrijin venac" (1980), "Sok od šljiva" (1981), "Balkan ekspres" (1983), "Tajvanska kanasta" (1985), "Jagode u grlu" (1985), "Bal na vodi" (1986), "Boj na Kosovu" (1989), "Poslednji krug u Monci" (1989), "Tri karte za Holivud" (1993), "Bolje od bekstva" (1993), "Paket aranžman" (1995), "Underground" (1995), "Spasitelj" (1998), "Nož" (1999), "Profesionalac" (2003), "Lavirint" (2002), "Život je čudo" (2004), "Hadersfild" (2007), "Turneja" (2008)...



Najšira publika posebno ga pamti po ulogama Slobodana Mihajlovića u predstavi "Šovinistička farsa", Taleta surovog iz kultne TV serije "Grlom u jagode" i Jataganca u seriji "Bolji život".

Sarađivao je sa filmskim rediteljima kao što su Puriša Ðorđević, Miki Stamenković, Boro Drašković, Goran Marković, Srđan Karanović, Miša Radivojević, Branko Baletić, Dragan Kresoja, Zoran Amar, Jovica Aćin, Miroslav Lekić, Božidar Nikolić, Emir Kusturica, Goran Paskaljević, Slobodan Šijan…

Za ulogu Oca u predstavi Hadersfild 2005. godine nagrađen je na Joakimfestu, 2006. je na Danima Zorana Radmilovića dobio Nagradu "Zoranov brk", a 2007. Nagradu "Ardalion" na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu. Nagradu Večernjih novosti dobio je za ulogu u predstavi Pučina. Za predstavu Šovinistička farsa nagrađen je 1985. na Slobodarskim pozorišnim svečanostima u Mladenovcu.

(Agencije/MONDO, foto FoNet/Aleksandar Koković)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ejdus: Tale je bio sjajan umetnik, beskrajno duhovit i prijatan

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Feb.2013

Jugoslovensko dramsko pozorište, kuća u kojoj je u 40 godina profesionalne karijere glumac Josif Tatić svih godina bio njen član, obavestila je danas da će datum komemoracije i sahrane iznenada preminulog glumca naknadno saopštiti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.