Sestra snimala nage žene na operacijama; Narodni front: Suspendovana; Ona tvrdi: Upalila se kamera

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 12:25

Sestra snimala nage žene na operacijama; "Narodni front": Suspendovana; Ona tvrdi: "Upalila se kamera"

Instrumentarka iz GAK Narodni front na svojim društvenim mrežama objavila snimke iz operacione sale, što je izazvalo bes kod korisnika Tvitera i Tiktoka.

Ona je čak puštala tzv. lajv, odnosno prenos porođaja uživo carskim rezom pre kog je data spinalna anestezija, a svoje pratioce je obaveštavala unapred o vremenu prenosa i tražila da joj postavljaju pitanja.

Tim povodom oglasila se uprava Ginekološko-akušerske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << klinike "Narodni front", koja je saopštila da je pomenuta medicinska sestra odmah i po hitnom postupku suspendovana, a pokrenut je i disciplinski postupak.

Ubrzo se na društvenoj mreži Tik Tok oglasila i medicinska sestra.

"Želim da objasnim uživo snimak koji je emitovan sa mog profila u periodu od 4 do 5h dana 26. 04. 2023. Snimak je nastao nenamerno. U noćnom dežurstvu svi smo svesni da je zabranjena upotreba mobilnog telefona u sali, ali kako su nas pozvali za hitan carski rez, samo sam telefon ostavila prislonjen o rešetku za rukavice, nesvesna da se upalila kamera koja je prenosila uživo prenos na Tik Toku. Pre poziva u salu smo gledali Tik Tok i to je poslednje ostalo uključeno. Iz snimka se vidi da niko u sali nije bio svestan da odloženi telefon vrši prenos uživo", napisala je.

Kako je dodala, snimak je nastao spontano.

"Osim pacijenta, vidim se i ja gde se spremam za operaciju i učestvujem u istoj. Ja se izvinjavam pacijentu kojoj je povređena privatnost, pacijentkinjinoj porodici kao i široj javnosti. Ja sam medicinska sestra - instrumentarka unazad 14 godina i ceo svoj radni vek gradila sam odnos između pacijenta i medicinske sestre na principima sestrinske etike i prema dobrim pravilima struke. Najiskrenije mi je žao što je nastao uživo prenos, jer moje aktivnosti na Tik Toku su bile usmerene uglavnom na moju porodicu, prijatelje i na edukativni sadržaj koji ni u jednom videu nije sadržao podatke o ličnosti niti bio u suprotnosti sa medicinskom etikom. Još jednom, ponavljam da mi je duboko žao i da se iskreno izvinjavam pacijentkinji, njenoj porodici, klinici koja me hrani, svim svojim kolegama, celokupnoj javnosti", navela je.

U saopštenju dostavljenom medijima iz Uprave GAK "Narodni front" navode da su zgroženi i da najstrože osuđuju postupak medicinske sestre i izražavaju zahvalnost svima koji su blagovremeno ukazali na tu situaciju, kako bi mogli pravovremeno da reaguju i preduzmu sve neophodne mere da se tako nešto nikad ne ponovi.

"Medicinska sestra koja je napravila ozbiljnu povredu radnih dužnosti i obaveza kao i profesionalne etike je odmah po hitnom postupku suspendovana, a pokrenut je i disciplinski postupak", navode u saopštenju.

Istakli su da je mera zabrane upotrebe mobilnih telefona u porodilištu i operacionoj sali i dalje na snazi.

Kako saznaje B92, svi zaposleni su u šoku zbog ponašanja koleginice. Kako kažu, vest o tome da je snimala nage žene pročitali su u medijima.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić reagovala je na vest o medicinskoj sestri iz GAK "Narodni front" koja je suspendovana jer je snimke iz operacione sale širila na društvenim mrežama, odnosno uživo ih prenosila iz operacione sale Klinike. Ona je istakla da niko nema pravo da snima pacijente i da zalazi u njihovu intimu, i pozdravila odluku direktora GAK-a da se ona suspenduje.

"Zgrožena sam činjenicom da je jedan zdravstveni radnik došao na ideju da prenosi ono što se dašava u operacionoj sali na Instagramu, Tik-toku ili bilo kojoj društvenoj mreži na internetu. Lično mislim da takva osoba treba da da prođe ponovo procenu Medicinu rade da li je sposobna da radi u takvim uslovima. Pozdravljam odluku direktora Mikovića da se ona suspenduje", kazala je prof. dr Grujičić za Telegraf.rs.

Ona je napomenula da će se postupati u skladu sa Zakonom o radu, kako se ne bi došlo u situaciju da se na kraju sestri koja je sve ovo uradila plaća odšteta.

"Bukvalno sam zgrožena, i osuđujem to što je uradila. Nikada mi takva ideja ne bi pala na pamet, to je intima svakog pacijenta, niko ne sme da ih snima bez obzira na to da li im se vidi lice ili ne", rekla je ministarka zdravlja i kazala da je čudi da niko ko je primetio da ona snima, to nije prijavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"ZGROŽENA SAM, LIČNO MISLIM DA..." Hitna reakcija Danice Grujičić na skandal u GAK Narodni front

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2023

Ona je napomenula da za dalje korake moramo postupati kako nalaže Zakon o radu...Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić reagovala j na vest o medicinskoj sestri iz GAK "Narodni front" koja je suspendovana jer je snimke iz operacione sale širila na društvenim mrežama, odnosno uživo ih prenosila...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.