Izvor: RTS, 29.Nov.2022, 20:06

Ilon Mask protiv Epla, još jedan megdan ili bitka za budućnost civilizacije

Vlasnik Tvitera i Tesle Ilon Mask tvrdi da je Epl zapretio da će "izbaciti" Tviter iz "Ep stora" iz nepoznatih razloga. Vest je usledila nakon tvita u kojem je Mask rekao da je Epl "uglavnom prestao da se oglašava" na platformi i ankete u kojoj pita da li bi Epl trebalo da "objavi sve cenzorne radnje koje je preduzeo, a koje utiču na njegove klijente“. Epl za sada nije komentarisao tu tvrdnju.
"Epl je uglavnom stopirao oglašavanje na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tviteru. Da li mrze slobodu govora u Americi", upitao je Ilon Mask. Time, najbogatiji čovek na svetu, počinje novu borbu, protiv izrazito moćnog protivnika. 

Šta se dešava, upitao je Mask direktora Epla, Tima Kuka. Za sada bez odgovora. 
Mask tvrdi da je Epl zapretio da će izbaciti Tviter, ali da ne kaže i zašto. 

Vest prati mnogo suptilnije znake rastuće napetosti između Epla i Tvitera. Mask je kritikovao Eplovu naknadu za Ep stor za kupovinu u aplikaciji, nazivajući je "skrivenim porezom od 30 odsto" na internetu.
Šef Ep stora Fil Šiler izbrisao je nalog na Tviteru nakon Maskovog preuzimanja, ubrzo nakon što je nalog Donalda Trampa ponovo aktiviran
U intervjuu za Si-Bi-Es njuz od 15. novembra, izvršni direktor Tim Kuk rekao je za Tviter da "oni kažu da će nastaviti da moderiraju. Računam na njih da će to nastaviti da rade."
Mask se, međutim, obavezao da će popustiti Tviterove smernice za moderiranje i izneo ideju o masovnom ukidanju zabrane suspendovanih naloga. 
Tviter je dugo testirao granice do kojih može da ide u odnosu na moderiranje Eplove prodavnice aplikacija, što je uspešno gurnulo Diksord, Tamblr i druge da ili sakriju potencijalno uvredljiv sadržaj (obično sadržaj za odrasle) ili da ga potpuno zabrane.
Tviter ostaje jedna od jedinih velikih platformi koja i dalje dozvoljava sadržaj za odrasle u aplikaciji, a nedavni uvodnik bivšeg izvršnog direktora Tvitera Džoela Rota otkrio je da se povremeno prepire sa Eplom oko sadržaja poput rasnih uvreda.
Ilon Mask, odlazi i dalje i tvrdi da će podaci o suzbijanju slobode govora uskoro biti objavljeni na samom Tviteru. Javnost, kaže, zaslužuje da zna šta se zaista dogodilo...

"Ovo je bitka za budućnost civilizacije. Ako je sloboda govora izgubljena čak i u Americi, tiranija je sve što je pred nama", smatra Mask.
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.