Izvor: RTS, 07.Dec.2022, 13:04

Hovenijer: SAD zabrinute jer ne postoje uslovi za održavanje izbora na severu KiM

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer izjavio je da su Sjedinjene Američke Države zabrinute što u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje predstojećih izbora na severu KiM.
Džef Hovenijer je u objavi na Tviteru naveo je da SAD "osuđuju one koji su primenili nasilje tokom jučerašnjih incidenata" na sever KiM.

"Pribegavanje nasilju i zastrašivanju, uključujući upotrebu eksplozivne naprave i ugrožavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << života – nikada nije prikladan metod protesta, ni pod kojim okolnostima", naveo je Hovenijer na Tviteru.
Komentarišući predstojeće izbore na severu KiM, Hovenijer je poručio da su SAD zabrinute što trenutno ne postoje uslovi za njihovo održavanje, jer je bezbednost građana sada prioritet.
"SAD su zabrinute da u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora kasnije ovog meseca na severu Kosova. Sigurnost i bezbednost svih građana Kosova treba da budu najviši prioritet", istakao je Hovenijer, pozvavši sve uključene da budu uzdržani.
Nemački i francuski ambasadori osudili nasilje Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je da je nasilje koje se desilo na severu KiM neprihvatljivo.

"Zaista veoma zabrinjavajuće. Jučerašnje nasilje protiv opštinskih izbornih kancelarija je neprihvatljivo. Dobro je što je prisutna kosovska policija u koordinaciji sa Euleksom i Kforom. Puna podrška mirnim demonstracijama, ali nulta tolerancija za nasilje", napisao je Rode na Tviteru.
Povodom dešavanja na severu KiM, oglasio se i francuski ambasador u Prištini Olivije Gero, koji je rekao da su "dela zastrašivanja" veoma zabrinjavajuća i da je dijalog put da se ide napred.

"Dela zastrašivanja su veoma zabrinjavajuća. Dijalog je put napred", napisao je Gero na Tviteru

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ambasador SAD: Trenutno nema uslova za održavanje izbora na severu Kosova

Izvor: VOA, 07.Dec.2022

BEPOGRAD - Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer napisao je na Tviteru da su SAD zabrinute da u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora na severu Kosova i da osuđuju nasilje tokom incidenata u utorak. "Pribegavanje nasilju i zastrašivanju, uključujući i eksplozivne naprave,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.