Handkeu uručena Nobelova nagrada za književnost

Izvor: RTS, 10.Dec.2019, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Handkeu uručena Nobelova nagrada za književnost

U Koncertnoj dvorani u Stokholmu svečano su uručene Nobelove nagrade. Među dobitnicima su Peter Handke i Olga Tokarčuk, kojima je švedski kralj Gustav uručio Nobelovu nagradu za književnost.
Poljska književnica Olga Tokarčuk dobila je priznanje za godinu u kojoj je švedsku Akademiju uzburkao skandal, zbog čega je uručenje nagrade odloženo, a sada je ime dobitnika Petera Handkea uzburkalo svetsku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << javnost.

Odluka da nagrada bude dodeljena Handkeu izvazvala je mnogo bure još kada je objavljena zbog, kako se austrijski pisac optužuje, podrške nekadašnjem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću i negiranju genocida u Srebrenici.
Većina zemalja regiona zbog Handkea je bojkotovala ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade, među kojima su ambasadori BiH, Hrvatske, Severne Makedonije i Albanije, kao i vlasti u Prištini.
Bojkotu se potom pridružila i Turska. 
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske u ponedeljak je na Tviteru objavilo da je doneta "odluka o nesudjelovanju veleposlanika RH u Kraljevini Švedskoj na sutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stokholmu".
Kabinet predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića je obavestio ambasadu u Stokholmu da ne postoji ovlašćenje za bilo čije prisustvo u ime Bosne i Hercegovine na dodeli Nobelove nagrade u Stokholmu.
Povodom Komšićevog istupa, reagovao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.
U centru Stokholma održan je protest članica udruženja Majke Srebrenice i Žepe, predstavnika niza bosanskoheregovačkih organizacija i evropskih intelektualaca.
Uoči dodele Nobelove nagrade, Handke je u intervjuu za RTRS rekao da nije očekivao kampanju koja se vodi protiv njega i da je imao ideju da pokuša da pomiri stavove.
"Voleo bih da sretnem jednu majku sa jedne i jednu sa druge strane. Jednu majku iz Kravice, gde je bio početak svih masakra i jednu majku iz okoline Srebrenice. To je bila moja ideja, ali mislim da je bila pomalo naivna. Mislim da u ovom trenutku tu ideju ne mogu realizovati", rekao je Handke.
Predsedavajući Nobelovog komiteta Anders Olson naglasio je da treba veličati izuzetno književno dostignuće, a ne određenu ličnost.
Čovek koji je imao snage da "ne zavija sa vukovima i ne peva sa horovima"
Na odnos prema poziciji nezavisnog intelektualca, opominje deo srpskih pisaca u pismu Nobelovom komitetu, Švedskoj kraljevskoj akademiji, inostranoj i domaćoj javnosti.

Književni kritičar i urednik Petar Arbutina kaže da je Handke "čovek koji je imao snage da ne zavija sa vukovima i ne peva sa horovima" i kaže ono što u stvari jeste njegovo subjektivno viđenje i subjektivni doživljaj, što se u suštini u intelektualnom svetu do sada izgubilo.
"Mi imamo niz primera evropskih i svetskih pisaca koji su stali uz ideologije svojih država. uz jače prosto zato što je tako jednostavnije i svakako komfornije", ukazuje Arbutina.
Ovaj čovek je izabrao teži put. Znate kako kažu, dobru verujte samo kada strada, a istini samo kada je zabranjuju. U toj istorijskoj istini Handkeovoj, duboko subjektivizovanoj istini postoji deo, ako ne i cela ona prava istina, naglašava Arbutina.
Nobelova nagrada u Stokholmu je uručena i za fiziku (Džejmsu Piblsu, Mišelu Majoru i Didijeu Keluzu za "doprinos u razumevanju evolucije univerzuma i Zemljinog mesta u svemiru"), za medicinu (Vilijamu Kelinu, Piteru Retklifu i Gregu Semenci za otkriće "kako ćelije osećaju i prilagođavaju se dostupnosti kiseonika").
Dobitnici nagrade za hemiju su Džon B. Gudenou, Stenli Vajtingam i Akira Jošino "za razvoj litijum-jonskih baterija", dok su priznanje za ekonomiju zaslužili Abhidžit Banerdži, Ester Duflo i Majkl Kremer za rad na smanjenju siromaštva u svetu.
Nobelova nagrada za mir ranije danas u Oslu uručena je premijeru Etiopije Abiju Ahmedu zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Peteru Handkeu uručena Nobelova nagrada za književnost: Srbija bila uz svog prijatelja, nekoliko zemalja bojkotovalo ceremoniju

Izvor: Večernje novosti, 10.Dec.2019

Ovaj događaj pomno je pratila i Srbija, nestrpljivo čekajući Nobela u rukama Petera Handkea OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA - STOKHOLM IZ ruku švedskog kralja Karla Šesnaestog Gustafa, u prisustvu kraljevske porodice i u vrlo svečanoj atmosferi, obogaćenoj simfonijskim i operskim...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.