Izvor: B92, 14.Feb.2012, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Kritike zbog budžeta za crkvu

Zagreb -- Hrvatska vlada je na udaru kritika jer predlogom budžeta za 2012. Katoličkoj crkvi, za razliku od većine budžetskih korisnika, neće biti smanjena sredstva.

Na primedbe građana Vlada je odgovorila putem društvenih mreža i istakla da pravna vrednost međunarodnih ugovora, pa tako i ugovor s Vatikanom nadilazi zakone svake države i mora se poštovati. "Ugovori s Vatikanom nisu svetinja, ali međunarodni ugovori su nadređeni nacionalnom zakonodavstvu", navela je Vlada u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovoru na Tviteru.

Na osnovu međunarodnog sporazuma sa Vatikanom Katolička crkva u Hrvatskoj će i ove godine iz državnog budžeta dobiti 245 miliona

kuna. Uz to je povećana naknada pravnim osobama Katoličke crkve za oduzetu imovinu s 5,5 miliona na 7, 7 miliona kuna.

Predlogom budžeta, koji je juče upućen parlamentu, kao odgovor na ekonomsku krizu previđeno je, među ostalim, smanjivanje novca za većinu budžetskih korisnika. Među većim gubitnicima našla su se i ministarstva zdravlja, poljoprivrede, obrazovanja i saobraćaja.

Pojedini hrvatski mediji podsećaju da se ugovor s Vatikanom može izmeniti ukoliko to zatraži jedna od ugovornih strana.

U Hrvatskoj je na vlasti koalicija levog centra, koju predvodi premijer Zoran Milanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.