Gardijan nastavio prvoaprilsku tradiciju

Izvor: RTS, 01.Apr.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gardijan" nastavio prvoaprilsku tradiciju

U skladu sa tradicijom, britanski list "Gardijan" je i danas plasirao lažnu vest kojom obaveštava svoje čitaoce da posle više od 180 godina u štampanoj formi prelazi isključivo na elektronsko izdanje u vidu kratkih poruka na "Tviteru".

Nakon 188 godina u štampanom izdanju, ugledni britanski list "Gardijan" je danas najavio da će postati prva novina u svetu koja će se objavljivati isključivo putem popularne Internet usluge za društveno povezivanje "Tviter", koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trenutno ima preko pet miliona korisnika.

Ovo je, naravno, deo tradicije lista da svakog 1. aprila objavi članak u čiju će sadržinu čitaoci "garantovano poverovati".

Tako je ove godine britanski dnevnik preneo da pojedini stručnjaci za medije odluku lista da čitav sadržaj oblikuje tako da odgovara formatu kratkih tekstualnih poruka od najviše 140 karaktera, uključujući razmake između reči, smatraju "epohalnim" potezom.

List takođe ističe da je "Tviter radikalno demokratizovao objavljivanje vesti, omogućivši svakome ko ima pristup Internetu da saopšti svetu kada je tužan, ili kada hoće da popije šolju čaja".

Ugledni list pored toga tvrdi da se trenutno sprovodi opsežni projekat prepisivanja čitave novinske arhive od 1821. godine u format kratkih poruka za ovu Internet uslugu, te su tako iz legendarnog govora Martina Lutera Kinga iz 1963. godine odstranjeni "nejasni i arogantni delovi".

Uprkos tome što kritičari novog projekta britanskog dnevnika smatraju da 140 karaktera nije dovoljno da se u potpunosti izrazi "značaj ljudske aktivnosti", stručnjaci za medije, ističe list, smatraju da "Tviter" podstiče konciznost u izražavanju, te da suština svake poruke ipak može da se izrazi u tako malom okviru.

Međutim, komentari nakon objavljivanja današnjeg članka ukazuju da se čitaocima ova šala nije baš mnogo dopala, dok današnji "Indipendent" od prvoaprilskih hitova svojih kolega iz "Gardijana" izdvaja vest iz 1990. godine da je pažljivim procesom čišćenja čuvenog Da Vinčijevog dela konačno otkriven osmeh Mona Lize.

Međutim, do sada neprevaziđenu prvoaprilsku šalu smislio je davne 1957. godine Bi-Bi-Si, kada je u ozbiljnom dokumentarnom serijalu "Panorama" predstavio reportažu o poljoprivrednim proizvođačima špageta u Švajcarskoj koji su te godine postigli rekordnu žetvu jer su uspeli da gotovo sasvim iskorene žižak koji napada špagete, podseća "Indipendent".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.