Direktorka RFZO smatra da Rističević nije naneo štetu fondu

Izvor: N1 televizija, 24.Nov.2016, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktorka RFZO smatra da Rističević nije naneo štetu fondu

Na pitanje odakle poslaniku Marijanu Rističeviću, koji je član Upravnog odbora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), podaci o lečenju deteta jednog narodnog poslanika koje je izneo na Tviteru, direktorka RFZO Verica Lazić je rekla za N1 da ne može da komentariše članove Upravnog odbora i da smatra da nije naneta šteta fondu.

"Ne mogu da komentarišem članove Upravnog odbora jer su oni organi upravljanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Takođe, ne mogu da komentarišem ni ceo slučaj jer je poverenik za informacije od javnog značaja pokrenuo postupak nadzora i dok se taj nadzor ne završi ne možemo da dajemo izjave", kaže Lazić koja smatra da navedeni slučaj nije naneo štetu RFZO.

Dodaje da je RFZO, u prvih deset meseci, uputio 544 osiguranika na lečenje u inostranstvo, od toga 449 dece.

Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje potpisuje sa 11 farmaceutskih kompanija posebne ugovore za 18 inovativnih lekova. Osim ovih, na pozitivnu listu biće stavljeno još pet medikamenata namenjenih najmlađoj populaciji.

"Ta 23 leka će se naći na pozitivnoj listi na osnovu odluke Centralne komisije za lekove sastavljene od naših 11 eminentnih stručnjaka, a na osnovu predloga republičkih stručnih komisija iz raznih oblasti medicine. Pre svega su na listi lekovi namenjeni pedijatrijskoj populaciji, lekovi namenjeni za transplantaciju, za lečenje malignih oboljenja i lekovi za hematološka oboljenja", izjavila je direktora RFZO gostujući u Novom danu.

Prema njenim rečima, to znači da će osiguranici u najkraćem roku dobiti lekove na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Na pitanje zašto se čekalo pet godina da se lekovi stave na pozitivnu listu, Verica Lazić objašnjava da je tek 2014. godine, donošenjem pravilnika, data mogućnost RFZO da kože kroz modele posebnih ugovora da stavlja skupe inovativne lekove.

"U toku 2015. godine zbog fiskalne konsolidacije su nam umanjena sredstva i tek ove godine država je opredelila dodatna sredstva za ove lekove u iznosu od 996,5 miliona dinara", kaže ona.

Dodaje da je RFZO od 2015. godine uradio mnogo - snizio cene lekova, sproveli prvi u regionu centralizovanu javnu nabavku lekova na reccept.

Govoreći o elektronskim zdravstvenim knjižicama Lazić kaže da su glavne prednosti to što će sve overe ubuduće biti elektronskim putem, svaki osigiranik će moći da vidi koliko je na njegovo ime propisano lekova i šta mu je pruženo od zdravstvene zaštite, a najveću primenu će imati kad zažive elektronski recepti i elektronski zdravstveni karton.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.