Izvor: Luftika.rs, 07.Mar.2021, 15:31

Direktori prete roditeljima jer žele besplatne udžbenike: Ovo je udžbenički Gestapo!

Namera Fondacije „Alek Kavčić“ da obezbedi besplatne udžbenike osnovcima i srednjoškolcima nailazi na sve veće opstrukcije raznih interesnih grupa i pojedinaca koji su često i sami direktori škola. Prosvetni radnici i roditelji koji žele ovakvu mogućnost trpe pritiske i zastrašivanja, a direktor Fondacije Aleksandar Kavčić podelio je kakve poruke dobija od roditelja, a koje su prethodno njima upućivane.
On je prvo na Tviteru podelio svoje zapažanje i razmišljanje o >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << kampanji koja se vodi protiv Fondacije.
– Ovo više ne liči ni na udžbeničku policiju. Ovo je udžbenički Gestapo. Zamislite direktor preti. Po Zakonu, ni jedan direktor ne sme zahtevati od roditelja ni da kupi, a ni da drugačije nabavi udžbenik. Zar je neophodno zgrtati procenat na deci – upitao je javno Kavčić.
Ovo više ne liči ni na udžbeničku policiju. Ovo je udžbenički Gestapo.
Zamislite direktor preti. Po Zakonu, ni jedan direktor ne sme zahtevati od roditelja ni da kupi, a ni da drugačije nabavi udžbenik. https://t.co/vxrtelwwIw
Zar je neophodno zgrtati procenat na deci?
. pic.twitter.com/7vFkDwn6ML
— Alek Kavčić (@AlekKavcic) March 6, 2021

U porukama mu se osoba žali kako su od izvesnog direktora škole dobili pretnje socijalnom službom, kao i da će deca ostati uskraćena za znanje od strane učitelja ako budu imala besplatne udžbenike.
Iz Fondacije su Udruženje izdavača udžbenika ocenili kao mafijaški kartel.
– Radi istinitog i potpunog informisanja javnosti fondacija „Alek Kavčić“ prinuđena je da na ovakav način reaguje na najnovije napade koje skoro svakodnevno dolaze od organizacije „Udruženje izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije“ (u daljem tekstu Kartel). Ova organizacija je  Kartel sačinjen od samo podskupa izdavača u Srbiji, a predvođeni su nemačkim Klett-om (u okviru koga su Klett, Novi Logos i Freska) i hrvatskim BIGZ-om. Po definiciji, kartel je „udruženje istorodnih firmi konkurenata koje time (udruživanjem u kartel) postaju monopol; dok veći profit ostvaruju diktiranjem uslova prodaje, monopolskim cenama i drugim pogodnostima, a ne smanjenjem troškova i racionalizacijom – rečeno je nedavno iz Fondacije “Alek Kavčić”.
Dalje su naveli da nigde u Zakonu o udžbenicima ne stoji da se pdf udžbenici ne smeju okačiti na internet, da je dozvoljeno da budu u pdf formatu, da nije navedena donja granica cene udžbenika na tržištu.
Profesor Kavčić, nekadašnji đak Matematičke gimnazije, doktorirao je na Karnegi Melon univerzitetu i predavao na Harvardu. Njegov patent – čitač magnetskih memorija, nezakonito je koristila globalna kompanija “Marvel”. Posle višegodišnjeg tuženja, Karnegi Melon i prof. Kavčić su dobili spor i odštetu od 750 miliona dolara. Profesor Kavčić je nekoliko puta rekao da će, deo novca koji je od parnice bude pripao njemu, uložiti u budućnost srpske dece – što je i ostvario kada je počeo sa objavljivanjem besplatnih udžbenika, piše Nova.rs.
Rat protiv besplatnih udžbenika u Srbiji: Trojica autora udžbenika iz matematike tuže Fondaciju „Alek Kavčić“

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.