Detektor laži za Twitter i Facebook

Izvor: B92, 20.Feb.2014, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Detektor laži za Twitter i Facebook

Evropski istraživači trenutno rade na razvijanju sistema koji bi mogao da prepozna laži na Twitteru, Facebooku i drugim društvenim mrežama, piše BBC.

Ideja Pheme-a je da razdvoji glasine i laži od istine a istraživači kažu da to mogu učiniti lociranjem tvitova i postova, procene njihove iskrenosti i prijavi rezultata u realnom vremenu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Inicijativa je finansirana od strane Evrospke unije a razlog jeste gomila lažnih postova nastalih 2011. godine tokom pobune u Londonu.

Da li to znači da će ovaj softver znati da prepozna i raznorazne dorade u Photoshopu?

"Nećemo analizirati fotografije, tako da ni promene neće biti detektovane - tehnički je mnogo zahtevnije", kaže jedan od istraživača sa Šefild univerziteta.

Očekuje se da softver "Pheme" bude spreman za testiranja za oko 18 meseci a novinari će ga probati prvi.

Lažni tvitovi će biti spakovani u 4 kategorije - spekulacija, kontroverza, pogrešna informacija i dezinformacija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Detektor laži za Twitter i Facebook

Izvor: B92, 20.Feb.2014

Evropski istraživači trenutno rade na razvijanju sistema koji bi mogao da prepozna laži na Twitteru, Facebooku i drugim društvenim mrežama, piše BBC...Ideja Pheme-a je da razdvoji glasine i laži od istine a istraživači kažu da to mogu učiniti lociranjem tvitova i postova, procene njihove iskrenosti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.