Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2011, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan nezavisnosti i internet-revolucija

01.07.2011. -

Dan nezavisnosti Belorusije dočekuje se sa socijalnim nemirima. Za 3. jul internet-revolucionari su zakazali novu akciju protesta. Uzimajući u obzir iskustvo prethodnih mitinga, oni odustaju od taktike čutljivog protesta i pozivaju prisalice da ponesu pištaljke. Zvižducima demonstranti će dočekati predsednika Lukašenka, koji će stići u Dvorac republike na praznični koncert.

Internet revolucionari pripremaju svoje akcije, objavljujući ozive u socijalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << mrežama, između ostalog u Tviteru. Oni već četvrtu nedelju izlaze na ulice, bez obzira na to što preko medija virtualcima prete različitim kaznama. Učesnici čutljivih akcija izražavaju svoj protest ne parolama, već aplauzima. Vlasti su našle kako da odgovore demonstrantima: u Minsku, na Oktobarskom trgu, dočekali su ih omladinskom diskotekom. Postavili su šatore gde su prodavali sok, pecivo i razne poslastice, ali bez piva i drugog alkohola. Prisustvoali su takođe čevrsti momci u mantilima i sa zastavama.

Rezultat sukoba tviter omladine i bezbednosnih struktura je neutešan. Kako saopštava sajt pravobranilačkog centra Vesna, u beloruskoj prestonici uhapšeno je oko 160 ljudi koji su učestvovali u akciji Revolucija preko društvenih mreža. Ima informacija o preko sto uhapšenih u drugim beloruskim radovima. Prema podacima pravobranilaca, u miliciju je dospelo 13 novinara, koji su posle izvesnog vremena bili otpušteni bez sastavljanja protokola. Pa i kod osnovne mase demonstranata adrenalih u krvi je opao: realne kazne, izbacivanje sa studija i otpuštanje sa posla ne doprinose uvećanju redova demonstranata.

Akcija je 29. juna izgubila od prethodnog flešmoba i po broju učesnika, i po uhapšenim aktivistima otprilike za trećinu. U Minsku, na primer, protestvovalo je do 1000 ljudi, u drugim gradovima još manje. Šta je to – opadanje ili zatišje pred buru? Na ovo pitanje odgovorio je beloruski politikolog Roman Jakovljevski.

Ne slažem se da će protest ugasnuti. Dinamika je očigledna, ne samo od strane demonstranata, već i od strane vlasti. Nervoza je očigledna.

Povodom uspeha poslednjih akcija moglo bi da se spori da nije jednog događaja. Ovih dana inicijatori ćutljive revolucije su se obratili liderima stare opozicije sa pozivima da se ujedine u jednu kampanju, da obustave članstvo u svojim organizacijama i strankama sve do pobede, da uvedu moratorijum na svaku delatnost van jedinstvenog tima. Šest glavnih opozicionih stranaka i pokreta odazvalo se na taj poziv i izradilo platformu za zajedničko delovanje.

Za sada beloruska vlast može da predahne. Ipak pitanje je gde da se uzme novac, kako bi se do jeseni stabilizovala situacija i sprečilo nezadovoljstvno naroda koje sazreva. Očigledno da tu muzika ne može da reši problem. Na šta beloruskog lidera danas podsećaju pištaljke i aplauzi.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Dan nezavisnosti internet revolucija

Izvor: TvojPortal.com, 01.Jul.2011

Glas Rusije Dаn nezаvisnosti Belorusije dočekuje se sа socijаlnim nemirimа. Zа 3. julа internet-revolucionаri su zаkаzаli novu аkciju protestа. Uzimаjući u obzir iskustvo prethodnih mitingа, oni odustаju od tаktike čutljivog protestа i pozivаju prisаlice dа ponesu pištаljke....

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.