Amerika i Kina na ivici sukoba: Ako pošalju ratne brodove i avione...

Izvor: B92, 18.Jun.2023, 11:30

Amerika i Kina na ivici sukoba: Ako pošalju ratne brodove i avione...

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin je, uoči posete državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Kini, kritikovala članak Blumberga.

U njemu se govori o navodnim provokacijama kineske vojske i navela da, ukoliko i dođe do vojnog sukoba između SAD i Kine, on će biti uzrokovan dejstvima Oružanih snaga SAD na teritoriji Kine.

Hua je prethodno na svom Tviteru objavila snimak ekrana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Blumbergovog članka pod naslovom "Kini je bolje da sasluša šta Blinken ima da kaže". Agencija je takođe napisala da "Kina smatra da njeni odvažni piloti i kapetani brodova mogu da uplaše američke trupe sa svojih obala rizičnim manevrima, ali joj se neće svideti šta će se desiti ako ode predaleko". "Za mnoge kineske čitaoce ovaj članak je ucena. Autoru i uredniku bi možda trebale lekcije iz istorije i geografije", napisala je komentarišući Blumbergov članak.

Portparol je dodala da "ukoliko dođe do neočekivanog vojnog sukoba između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, on neće biti izazvan provokativnim akcijama Kine, koja će poslati ratne brodove i avione u Los Anđeles ili na druge obale Kalifornije“. "On će pre biti izazvan američkim ratnim brodovima i avionima u blizini teritorije Kine. U odnosima sa zemljom veličine Kine, glavno pravilo je međusobno uvažavanje", istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.