Ambasada SAD povodom godišnjice ubistva braće Bitići: Uvreda za vladavinu prava

Izvor: VOA, 07.Jul.2023, 15:17

Ambasada SAD povodom godišnjice ubistva braće Bitići: Uvreda za vladavinu prava

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu u petak je, povodom 24 godine od ubistva braće Bitići, ponovo pozvala Srbiju da istraži taj slučaj i privede pravdi one koji su počinili i zataškali ova ubistva. "Prošle su 24 godine otkako su američki državljani Ili, Mehmet i Agron Bitići pogubljeni dok su bili u pritvoru srpske specijalne policije", navela je ambasada na Tviteru. Prema oceni ambasade, svaka godina koja prođe, a da niko nije odgovarao za ovaj brutalni ratni zločin - predstavlja uvredu za vladavinu prava. "Sjedinjene Američke Države ponovo pozivaju Srbiju da u potpunosti istraži ovaj slučaj i privede pravdi one koji su počinili i zataškali ova ubistva", navela je ambasada i dodala da će taj poziv ponavljati sve dok pravda ne bude zadovoljena. Slučaj Bitići predstavlja jedna od stalnih tačaka spoticanja u odnosima SAD i Srbije, koji su - saglasne su obe strane - na uzlaznoj putanji, dok Vašington istrajno zahteva od Beograda da odgovorni za ubistvo budu privedeni pravdi. Braća Ili, Mehmet i Agron Bitići bili su američki državljani koji su 1999. ušli u Srbiju da bi se pridružili OVK i borili protiv srpskih snaga bezbednosti. Po završetku rata, oni su 26. juna 1999. pokušali u civilnim odelima da pomognu dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pređu u centralnu Srbiju. Tada su uhapšeni zbog "ilegalnog ulaska u zemlju" (Jugoslaviju) i dan kasnije su prekršajno osuđeni pred sudom u Prokuplju na 15 dana zatvora. Odobreno im je da iz pritvora izađu tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu, gde su ubijeni, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tela kosovskih Albanaca. Njihova tela su otkrivena jula 2001. godine. Ruke su im bile vezane, a na potiljcima su imali rane od ispaljenih metaka.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD ponovo pozvale Srbiju da reši ubistvo braće Bitići

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Jul.2023

Sjedinjene Američke Države ponovo su pozvale Srbiju da privede pravdi one koji su počinili ubistvo braće Bitići (Bytyqi), kao i one koji su zataškali taj zločin. Pre 24 godine ubijeni su američki državljani Ili (Ylli), Agron i Mehmet Bitići. "Ponovo pozivamo Srbiju da u potpunosti istraži...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.