Научници развили синтетичке људске ембрионе, упитна етика и правна питања

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jun.2023, 14:39

Научници развили синтетичке људске ембрионе, упитна етика и правна питања

Научници су створили синтетичке људске ембрионе користећи матичне ћелије, што би могло да пружи биолошки увод у вишеструке побачаје и утицај генетског поремећаја, али такође, ово откриће покренуло је етичка и правна питања. Фото: PrtSc/Twitter/UNCFertilityScientist pipetting sample into a petri dish in >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << a laboratory Професорка Магдалена Жерницка-Гец, са универзитета Кембдиж и и калифорнијског Институа за технологију, говорила је о неговању ембриона до фазе која је нешто већа од 14 дана развоја природног ембриона на годишњем састанку Међународног друштва за истраживање матичних ћелија у Бостону у среду.
„Можемо да створимо ембрионе ‘репрограмирајући’ матичне ћелије“, рекла је она на симпозијуму, пренео је „Гардијан“. Засад нема планова да се синтетички ембриони користе клинички, јер би било противзаконито да се убаце у људску материцу, а још није јасно да ли ове структуре имају потенцијал да наставе да се развијају даље од почетног стадијума.
Робин Ловел-Беџ, шеф одсека за матичне ћелиље и развојну генетику на Франсис Крик институту у Лондону рекао је да „ако стварно моделирате нормалан људски ембрионални развој користећи матичне ц́ћелије, можете добити ужасно много информација о томе како почињемо развој, шта може поћи наопако, а да не морате да користите ране ембрионе за истраживање“. Претходно, Жерницка-Гец и њен тим, као и ривалска група на Вајцман институту у Израелу показали су да би матичне ћелије мишева могле да се саме себе састављају у ране структуре налик ембрионима са цревним трактом, почецима мозга и срцем који куца. Од тада, почела је трка да се овај рад пребаци на људски модел, а неколико тимова је успело да реплицира најраније фазе развоја.
Moskva i Vašington poslednjih nedelja razgovarali o Novom Startu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Научници развили синтетичке људске ембрионе, упитна етика и правна питања се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.