Zašto avioni ne lete kada je napolju pretoplo

Izvor: Mondo, 20.Jun.2017, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto avioni ne lete kada je napolju pretoplo

Zanimljivo je da avioni mogu da lete kada pada jaka kiša, kada veje, grmi i seva, ali ne i kada je tepmperatura vazduha previsoka. Da li znate zašto?

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock/muratart

Vazduh na višoj temperaturi postaje ređi, a to utiče na silu koja deluje na avionska krila, što je ključni princip aeronautike.

To znači da avioni moraju da postignu veću brzinu i potisak na tlu da bi mogli da polete.

Zboga toga se letovi otkazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kada je temperatura vazduha tolika da može da ugrozi bezbednost leta.

Upravo to se dogodilo u Feniksu u Arizoni, gde je ovog utorka otkazano više od 40 letova zbog toga što meteorolozi očekuju da će temperatura tokom dana dostići 49 stepeni Celzijusovih, što premašuje operativnu granicu pojedinih aviona.

"Ameriken erlajns" saopštio je da je otkazao nekoliko desetina letova sa aerodroma "Skaj harbor" tokom najtoplijeg dijela dana.

Temperaturni rekord svih vremena u Feniksu iznosi 50 stepen Celzijusovih, a izmeren je 26. juna 1990. godine.

Pročitajte i ovo:

Ovo (možda) niste znali o avionimaOsam stvari koje piloti žele da vam kažuKako da smuvaš stjuardesuKakav ste saputnik?------------------------------------------------------------------------------------MONDO aplikacija je ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.