Manje poznata činjenica o Branu: Zamak nije Drakulin

Izvor: B92, 16.Nov.2016, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje poznata činjenica o Branu: "Zamak nije Drakulin"

Svi povezuju zamak Bran sa Drakulom, osim njegovog vlasnika. Za nadvojvodu Dominika Habsburga, ova tvrđava u Rumuniji predstavlja nekadašnji dom njegove bake, kraljice Marije od Edinburga i deke, kralja Ferdinanda Rumunskog, koji su od zamka napravili srećno mesto “svetla i cveća”.

Danas, mali broj ljudi zna nešto više o ovom zamku, osim da je poslužio kao inspiracija 1897. godine, u Bram Stokerovoj priči o vampiru, i da je nekada tu živeo Vlad Cepeš III ili Vlad Drakula.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Habsburg (79), koji živi u Njujorku, za sve krivi rumunsku vladu. Nakon pada komunizma 1989. godine, vlast je iskoristila povezanost zamka sa Drakulom kako bi povećali turizam i prikazali nekadašnje kraljevske stanovnike kao “glavne eksploatatore siromašnih”, navodi Habsburg.

U stvarnosti, lokalno stanovništvo je volelo kraljicu Mariju, unuku kraljice Viktorije, toliko da su joj poklonili tvrđavu iz 14. veka, navodi Habsburg.

Od kako su njegove sestre i on nasledili zamak 2006. godine, pokušavaju da ga oslobode “zlog” glasa dodavanjem nameštaja i učenjem posetilaca o njegovoj istoriji kao mesta u kojem je boravila kraljevska porodica.

Ubrzo će kraljičina “soba za čaj, u kojoj je gostila posetioce širom sveta”, postati restoran.

Habsburg zna da će povezanost Brana sa Drakulom zauvek postojati, jer većina od 800.000 turista koji ga posete svake godine, “dolaze zbog Drakule, ali odlaze sa kraljicom”, kako kaže Habsburg.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.