Beograd: Sada je gost na ceni

Izvor: B92, 21.Dec.2010, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd: Sada je gost na ceni

Kafane, restorani i kafići u Beogradu preživljavaju teške dane. Svaki drugi lokal u centru grada posluje sa - gubitkom

Izvor: Večernje novosti


Promet na beogradskim splavovima opao je za 15 odsto, u kafićima od 30 do 50 odsto, a u kafanama od 60 do čak 90 odsto.

U glavnom gradu je od početka godine zatvoreno 2.500 ugostiteljskih objekata, ali su se u međuvremenu otvorili novi. Beograđani se teško odriču jela i pića u kafanama, pa ne čudi što se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 3.402 preduzetnika bavi ugostiteljstvom, dok ih je lane bilo 3.247! &lt;a href='http://d1.openx.org/ck.php?n=aa0339ee&amp;amp;cb=1292925547' target='_blank'&gt;&lt;img src='http://d1.openx.org/avw.php?zoneid=142874&amp;amp;cb=1292925547&amp;amp;n=aa0339ee' border='0' alt='' /&gt;&lt;/a&gt;

- Nove kafane se neprestano otvaraju, jer gazde misle da je najlakše zaraditi novac u ugostiteljstvu i služenju pića - kaže Obren Drljević, predsednik Udruženja restoratera. - U SAD u prvoj godini propadne 90 odsto kafana, a kod nas rade godinama tako što gomilaju troškove, ne daju plate, ne plaćaju račune.

Drljević kaže da u restoranima nema posla zbog besparice. Promet je, kaže, pao od 30 do 50 odsto.

- Čak i kad bi spustili cene jela na 400 dinara, posla neće biti - kaže Drljević.- Jedini ko ima pune stolove u Beogradu su elitni restorani, a takvih nema mnogo.

U Uniji poslodavaca kažu da Beograd očekuje pad kupovne moći, kao i da lokali na najprometnijim lokacijama rade sa gubitkom. Recimo, „Ruski car", koji ima 120 zaposlenih, mesečno plaća 90.000 dinara SOKOJ-u za muziku, a pet miliona dinara daje za porez na imovinu.

- Ako je „Ruskom caru" teško, čemu mogu da se nadaju male kafane - kaže Dragoljub Rajić, iz Unije poslodavaca.- Ukupan pad prometa u strogom centru je 18 odsto, a na periferiji je više od 30 odsto, a godišnji troškovi ugostiteljskog objekta od 45 kvadrata u prestonici su 101.741 evro. Svaki drugi lokal posluje sa gubitkom, nemaju za plate, a posebno ne za 39 dažbina državi!

DIREKTORSKI

ZA razliku od ranijih godina, sve je manje direktorskih ručkova i proslava. Firme sve ređe poslovne partnere vode da ručak, a proslave svode na skromnu zakusku. Nestali su brojni praznici koji su se slavili po kafanama, a gazde restorana kažu da je tako i bolje, jer firme uglavnom plaćaju preko računa koji su najčešće u blokadi. Ugostitelji računaju samo na porodične ručkove, koji su se - proredili.

ZA PONETI

PORED nemaštine, najveći problem beogradskih kafandžija su vlasnici ribarnica i mesara koji su počeli da prodaju spremljenu hranu. Na svakom ćošku otvaraju se pečenjare, ribarnice, domaće kuhinje, koje kuvaju hranu za poneti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.