Izvor: RTS, 02.Feb.2023, 19:01

Trstenik, šta se dogodilo sa učenicima koji su nastavnici izmakli stolicu i to snimili

Slučaj nasilja nad profesorkom u trsteničkoj srednjoj Tehničkoj školi početkom novembra, kada su joj učenici izmakli stolicu na času, snimili i objavili na društvenim mrežama, još nije dobio epilog. Za to vreme dvojica od trojice učenika koji su učestvovali u incidentu i dalje pohađaju nastavu.
Jedan od trojice đaka koji je učestvovao u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << incidentu odmah se ispisao. Druga dvojica su nakon odluke da se izbace iz škole zbog fizičkog, psihičkog i digitalnog nasilja, uložili žalbu i krajem decembra vraćeni na nastavu. Disciplinski postupak produžen je jer je, između ostalog, jedan od njih bio odsutan do početka drugog polugodišta.
 
Zoran Asković, načelnik Školske uprave Kruševac, navodi da taj učenik trenutno pohađa školu i da se za njega trenutno radi pojačan vaspitni rad, a posle toga će tim doneti odluku o njegovom daljem statusu u toj školi.
Drugi učenik je išao u školu i kod njega je pojačan vaspitni rad i sad trenutno tim za nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje u školi radi procenu efekata tog vaspitnog rada.
"Na osnovu toga doneće odluku o učeniku da li se isključuje iz škole ili će učenik ostati u školi", kaže Asković.
Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koji su organizovali i proteste zbog nasilja nad koleginicom oglasili su se povodom odluke školskog odbora za koju su saznali tek juče.
"Bez obzira na to da li su oni školu pohađali, da li nisu, oni su u školu vraćeni odlukom. Kroz nekoliko meseci će se razmatrati da li su se popravili ili ne. S tim što moram da naglasim da su oni učenici 3. razreda srednje škole, to je završni razred i oni se raspuštaju u maju mesecu do kada mislim da uopšte neće shvatiti da moraju da imaju nekakve sankcije za ono što su uradili", ističe Jasna Janković, predsednica USPRS.
Dodaje da je to vrlo loša poruka svakome ko radi u prosveti.
"Imamo situaciju da su se učenici koji su maltretirali profesorku vratili u školu, a sama profesorka još uvek nije ni fizički ni psihički sposobna da se vrati na svoje radno mesto. Dakle mi smo kao društvo poručili da nemamo niti poluge, niti zakonske moći da nasilnike udaljimo iz škole", navela je Jankovićeva.
Profesorka engleskog koja je pretrpela nasilje od učenika kaže da je škola postupila po nalogu viših instanci, da je još na bolovanju i da očekuje da i za nju postoji neki plan podrške, kao što postoji i za učenike žrtve nasilja.
Pogledaj vesti o: Trstenik

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.