Trstenička Ženska inicijativa

Izvor: RTS, 16.Feb.2019, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trstenička "Ženska inicijativa"

Prema istraživanjima rađenim prošle godine, u trsteničkoj opštini, od 20.000 žena starosti od 35 do 55 godina, trećina redovno koristi računar. Od 1.500 korisnica socijalne pomoći, 13 odsto nema nikakvo znanje iz informatike. Uvidevši povezanost digitalne pismenosti i finansijske nezavisnosti, udruženje "Ženska inicijativa" pokrenulo je projekat "Infosvet za mene".
U projekat digitalnog opismenjavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Ženske inicijative" uključilo se 60 žena iz Trstenika i okoline. Najmlađa, Sanja posle završene osnovne škole, dugo je bila na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Zahvaljujući ovom udruženju prepoznatljivom i po programu "Pomoć u kući" , povremeno radi kao gerontodomaćica.

"Ja sam majka dvoje dece, živim na selu. Imam velike obaveze i ovo mi je prilika da nešto naučim korisno", kaže Sanja Brkić iz Poljne kod Trstenika.
Da nikada nije kasno za nova znanja, smatra četrdesettrogodišnja Dušica Radović iz Selišta.
"Da je to neophodno za dalji posao, za svaki sad posao koji potražimo, uvek se traži to informatičko obrazovanje", kaže Dušica Radović. 
Obukom su najviše obuhvaćene žene sa sela, koje su najosetljviji i najsiromašniji deo stanovništva u Srbiji.
"Ovde upravo stiču znanja koja im pomažu da njihove hobije ili poslove koje rade predstave na internetu, dakle naprave priču onako kako to one žele i kako to misle da bi najbolje predstavilo njihov biznis i umreže se sa ljudima, dobiju savete. Jer uvek čime god počnete da se bavite prvi put jako je važno da vam taj prvi period bude plodonosan. Sve je ostalo lakše", kaže prof. dr Ljiljana Pecić, predavač.
Vesna Milosavljević, koordinatr udruženja "Ženska inicijativa" kaže da su obuka i prevoz besplatni.
"Tako sve mogućnosti i pogodnosti su im date da se opismene, da sutra svoj rad primene u svom životu. Ako ništa drugo makar da prate svoju decu na društvenim mrežama i kako koriste internet", kaže Milosavljevićeva. 
Šestomesečnu obuku finansijski je pomoglo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Ukoliko im sredstva dozvole udruženje "Ženska inicijativa" organizovaće obuku na kompjuterima i za stare.

Pogledaj vesti o: Trstenik

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NAJBOLESNIJE VENČANJE IKADA! Kada vidite za KOGA se udala ova žena, POZLIĆE VAM! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2019

Šta je sa ovim svetom...Devojka Felisiti (20) iz grada Tivertona, SAD, ostvarila je svoj san - da se uda za "ljubav njenog života", lutku zombija...Ceremonija, koja je koštala 500 dolara, odigrala se pred gostima, takođe lutkama koje Felisiti poseduje, uz nekoliko živih zvanica. Venčali su se...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.