Taktika ili sistemska greška - nasilnici se ispisuju iz škole pre kraja postupka i izbegavaju kaznu

Izvor: JužneVesti.com, 06.Dec.2022, 18:45

Taktika ili "sistemska greška" - nasilnici se ispisuju iz škole pre kraja postupka i izbegavaju kaznu

Učenik koji je napao vršnjaka u Gimnaziji “9. maj” u Nišu ispisao se iz škole pre okončanja disciplinskog postupka, a isto se desilo skoro i u Trsteniku. U tom slučaju, postupak protiv njega se obustavlja je ni stara ni nova škola zakonski ne mogu da ga nastave. Na taj način učenik “izbegava kaznu” objašnjavaju iz škole, pa se nadaju da će uskoro to biti regulisano.

Početkom prošle nedelje učenik drugog razreda Gimnazije “9. maj” udario je svog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << vršnjaka. Direktor Gimnazije Nenad Disić kaže da je protiv učenika koji je napao odmah pokrenut disciplinski postupak koji je trebalo da bude okončan 2. decembra. Učenik se dan pre toga, 1. decembra ispisao iz škole pa je disciplinski postupak obustavljen.

Do dana kada je trebalo da daju izjave učesnici i svedoci incidenta i da se dokaže krivica učenika nije došlo jer se učenik ispisao iz škole dan pre toga. Na osnovu tih izjava daje se predlog mera koje mogu da budu ukor direktora ili nastavničkog veća sa ili bez isključenja. Po svemu sudeći, prema informacijama koje smo imali, učenik bi najverovatnije dobio ukor nastavničkog veća sa isključenjem jer je slučaj okarakterisan kao treći nivo nasilja, odnosno najteži - kaže Disić.

Zakonski škola na zahtev roditelja mora da da ispisnicu učeniku, objašnjava direktor. U ispisnici, takođe, mora da piše da je protiv učenika pokrenut disciplinski postupak, ali škola koja ga primi ne može da pokrene postupak jer se dogodio u drugoj školi.

Šta će druga škola da uradi mi ne znamo jer ne dobijamo te informacije zbog zaštite ličnosti. Oni mogu da nas pozovu, da se raspitaju šta se desilo ali nisu u obavezi. Za sada nas niko nije zvao, ni ne mora, svakako nije nam neki uspeh što je učenik napustio školu - ističe Disić.

Škola na zahtev roditelja mora da da ispisnicu učeniku; foto: A. Kostić Direktor dodaje da se nada da će novoformirana Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja Ministarstva prosvete ovaj propust regulisati do 20. decembra za kada su najavljene izmene u zakonu.

Pedagog u Gimnaziji “9. maj” Anita Spasić kaže da roditelji verovatno misleći da izbegavaju kaznu ispisuju dete iz škole. Ona dodaje da i druga škola sa tim učenikom mora pojačano vaspitno da radi, odnosno da razredni starešina, predmetni nastavnici, psiholog, pedagog prate i rade na promeni ponašanja učenika da se to nasilje ne bi ponovilo, ali da pre svega to treba da rade roditelji.

Ja duboko verujem da ima rešenja ukoliko postoji dobra volja roditelja da se problem reši. Na njima je koliko će se uključiti u rad sa svojim detetom i koliko će želeti da mu pomognu. Ako su oni uključeni, ako shvate da smo svi na istoj strani, a to je strana deteta, ukoliko roditelji prihvate da postoji problem onda možemo zajedno da tražimo rešenje - naglašava Anita Spasić.

Pedagog objašnjava da je škola u slučaju kada primeti da nema poboljšanja u ponašanju učenika ali i da roditelji ne žele da sarađuju, u obavezi da obavesti Centar za socijalni rad koji onda preuzima slučaj.

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, nastavničko veće donosi odluku vaspitno-disciplinskoj meri iskučenja iz srednje škole, a direktor škole rešenje o isključenju učenika. Nakon toga učenik i roditelj imaju pravo na žalbu, a iz Ministarstva prosvete objašnjavaju da ukoliko školski odbor potvrdi rešenje direktora, učenik se isključuje iz škole.

Ukoliko školski odbor potvrdi rešenje direktora ono postaje pravnosnažno danom donošenja ove odluke i učeniku prestaje svojstvo učenika za tu školsku godinu. Učenik se ne može upisati u drugu srednju školu u školskoj godini u kojoj je isključen već to može da učini u narednoj ili nekoj od narednih školskih godina - navode iz Ministarstva.

Škola nema pravo da učeniku onemogući da se ispiši iz škole, dodaju iz Ministarstva, ali ako se to desi u toku trajanja vaspitno-disciplinskog postupka, škola je u obavezi da u ispisnicu napomene da je protiv učenika pokrenut postupak.
Pogledaj vesti o: Trstenik

Nastavak na JužneVesti.com...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.