Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 6. 12. 2022.

| Društvo

Taktika ili "sistemska greška" - nasilnici se ispisuju iz škole pre kraja postupka i izbegavaju kaznu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Gimnazija 9. maj
Učenik se ispisao iz škole dan pre okončanja disciplinskog postupka; foto: JV

Učenik koji je napao vršnjaka u Gimnaziji “9. maj” u Nišu ispisao se iz škole pre okončanja disciplinskog postupka, a isto se desilo skoro i u Trsteniku. U tom slučaju, postupak protiv njega se obustavlja je ni stara ni nova škola zakonski ne mogu da ga nastave. Na taj način učenik “izbegava kaznu” objašnjavaju iz škole, pa se nadaju da će uskoro to biti regulisano.

Početkom prošle nedelje učenik drugog razreda Gimnazije “9. maj” udario je svog vršnjaka. Direktor Gimnazije Nenad Disić kaže da je protiv učenika koji je napao odmah pokrenut disciplinski postupak koji je trebalo da bude okončan 2. decembra. Učenik se dan pre toga, 1. decembra ispisao iz škole pa je disciplinski postupak obustavljen.

Do dana kada je trebalo da daju izjave učesnici i svedoci incidenta i da se dokaže krivica učenika nije došlo jer se učenik ispisao iz škole dan pre toga. Na osnovu tih izjava daje se predlog mera koje mogu da budu ukor direktora ili nastavničkog veća sa ili bez isključenja. Po svemu sudeći, prema informacijama koje smo imali, učenik bi najverovatnije dobio ukor nastavničkog veća sa isključenjem jer je slučaj okarakterisan kao treći nivo nasilja, odnosno najteži - kaže Disić.

Zakonski škola na zahtev roditelja mora da da ispisnicu učeniku, objašnjava direktor. U ispisnici, takođe, mora da piše da je protiv učenika pokrenut disciplinski postupak, ali škola koja ga primi ne može da pokrene postupak jer se dogodio u drugoj školi.

Šta će druga škola da uradi mi ne znamo jer ne dobijamo te informacije zbog zaštite ličnosti. Oni mogu da nas pozovu, da se raspitaju šta se desilo ali nisu u obavezi. Za sada nas niko nije zvao, ni ne mora, svakako nije nam neki uspeh što je učenik napustio školu - ističe Disić.

škola školske klupe učionica KOSTA Škola na zahtev roditelja mora da da ispisnicu učeniku; foto: A. Kostić Direktor dodaje da se nada da će novoformirana Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja Ministarstva prosvete ovaj propust regulisati do 20. decembra za kada su najavljene izmene u zakonu.

Pedagog u Gimnaziji “9. maj” Anita Spasić kaže da roditelji verovatno misleći da izbegavaju kaznu ispisuju dete iz škole. Ona dodaje da i druga škola sa tim učenikom mora pojačano vaspitno da radi, odnosno da razredni starešina, predmetni nastavnici, psiholog, pedagog prate i rade na promeni ponašanja učenika da se to nasilje ne bi ponovilo, ali da pre svega to treba da rade roditelji.

Ja duboko verujem da ima rešenja ukoliko postoji dobra volja roditelja da se problem reši. Na njima je koliko će se uključiti u rad sa svojim detetom i koliko će želeti da mu pomognu. Ako su oni uključeni, ako shvate da smo svi na istoj strani, a to je strana deteta, ukoliko roditelji prihvate da postoji problem onda možemo zajedno da tražimo rešenje - naglašava Anita Spasić.

Pedagog objašnjava da je škola u slučaju kada primeti da nema poboljšanja u ponašanju učenika ali i da roditelji ne žele da sarađuju, u obavezi da obavesti Centar za socijalni rad koji onda preuzima slučaj.


Iz Ministarstva kažu da učenik može da se ispiše iz škole

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, nastavničko veće donosi odluku vaspitno-disciplinskoj meri iskučenja iz srednje škole, a direktor škole rešenje o isključenju učenika. Nakon toga učenik i roditelj imaju pravo na žalbu, a iz Ministarstva prosvete objašnjavaju da ukoliko školski odbor potvrdi rešenje direktora, učenik se isključuje iz škole.

Ukoliko školski odbor potvrdi rešenje direktora ono postaje pravnosnažno danom donošenja ove odluke i učeniku prestaje svojstvo učenika za tu školsku godinu. Učenik se ne može upisati u drugu srednju školu u školskoj godini u kojoj je isključen već to može da učini u narednoj ili nekoj od narednih školskih godina - navode iz Ministarstva.

Škola nema pravo da učeniku onemogući da se ispiši iz škole, dodaju iz Ministarstva, ali ako se to desi u toku trajanja vaspitno-disciplinskog postupka, škola je u obavezi da u ispisnicu napomene da je protiv učenika pokrenut postupak.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nasilnik se ne rađa, formira ga okolina ili je otkriven prenosivi nasilni gen!?

    07:52 // 7. 12. 2022.

    Čemu pedagozi i psiholozi ako ne prepoznaju učenika koji trpi nasilje i vremenom i samo postaje nasilan, jer nije dobio adekvatnu pomoć pravovremeno. Nasilje je i kada ne pružiš ruku detetu koje greši, nego ospeš rafalnu paljbu po njemu. Jedan dečak, devetočlane porodice, kome je majka nastradala, pokušao je da izvrši samoubistvo, jer je umesto ruke pomoći dobio streljanje javnosti Srbije.

  • Lj

    01:35 // 7. 12. 2022.

    Nigde NE PISE DA druga SKOLA MORA UPISATI UCENIKA, a posebno gimnazije.
    upisace se u nekom drugom gradu ili ce se upiati u manje trazenim skolama. I to je neka kazna zar ne.

  • Džimi Karter

    22:16 // 6. 12. 2022.

    Druga škola može da NE UPIŠE takvog učenika!!! Ima jedno "nepisano pravilo" da "najproblematičniji" učenici imaju "najjače veze".Tada se pojavljuju kumovi,dede,babe,strine,tetke,braća,sestre,prijatelji,komšije da upišu "jadnička" koji je "suvo zlato".Rukovodstvo druge škole treba da pokaže solidarnost i da takve učenike NE UPISUJU!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: