Kruševska republika kao etnograd

Izvor: Politika, 16.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kruševska republika kao etnograd

„Prima centar” iz Skoplja i meštani Kruševa osmislili projekat kojim će se ovom gradiću vratiti izgled s početka minulog veka

Skoplje – Kruševo, rodno mesto Tošeta Proeskog, najviše se pominjalo posle tragične smrti ovog pevača. U mesto su počeli da pristižu njegovi poklonici i ostajali iznenađeni autentičnom arhitekturom. Domaćini su sa neskrivenim žaljenjem podsećali na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stara dobra vremena, kad su Kruševo, prestonicu čuvene, prve republike na Balkanu pohodile đačke ekskurzije leti i ljubitelji skijanja zimi.

Posle raspada zemlje, tranzicije i pluralne demokratije Kruševo se suočilo najpre sa zatvaranjem tri društvena preduzeća a zatim i sa odlivom kadrova i mladih koji su ostali bez životne perspektive.

Kruševčani su u više navrata pokretali inicijativu za oživljavanje naselja ali njihovi predlozi, poput onoga o novoj Kruševskoj republici nisu nailazili na saglasnost centralnih vlasti u Skoplju. U partijskim prepucavanjima propali su projekti o proglašenju slobodne zone i sve druge lako ostvarljive ideje samih meštana.

Zahvaljujući preduzimljivosti Ranka Petrovića, vlasnika radija „Bubamara”, i nevladine organizacije „Prima centar” iz Skoplja, nazire se da će Kruševo uskoro postati nova prestonica makedonskog turizma. Petrović i njegovi saradnici, poznati Kruševčani, su osmislili projekat „Kruševo etnograd”, kojim bi se ovom mestu vratio izgled s početka minulog veka, u vreme kad je bio pod osmanlijskom upravom.

Za ostvarenje te ideje postoje osnovni preduslovi: većina građevina, privatne kuće, zgrade državnih ustanova i crkve datiraju iz tog perioda i samo ih treba preurediti i vrati im autentični izgled. U takvom ambijentu sadašnji meštani bi „glumili”, turske askere, valiju, kadiju, zanatlije, trgovce i bili bi obavezni da se tim poslovima bave profesionalno.

Glavna atrakcija u budućem etnogradu treba da budu improvizovane borbe komita i Turaka, kakve su vođene početkom veka, kad je i stvorena Kruševska republika, koja je egzistirala samo deset dana.

Kruševo bi tako bilo pretvoreno u autentičnu tursku kasabu koja bi privlačila domaće i strane turiste, avanturiste, umetnike, filmadžije i sve one koji bi da se istinski vrate u ambijent prohujalih vremena.

Ideju je oberučke podržala gradonačelnica Lefkija Gadžovska ali i mnogi meštani koji imaju objekte koji se lako mogu urediti kao stare mehane, zanatske radnje ili administrativne ustanove. Uz takav ambijent preuređuju se i dva postojeća hotela, a zapuštene kuće će biti obnovljene i izdavaće se zainteresovanim posetiocima.

Ovaj projekat je nedavno promovisan u Kruševu a podržali su ga svi, od meštana do Ministarstva kulture. Inicijatori su istakli da bi se uložen novac vratio kroz dve godine i zamolili zainteresovane da se odmah uključe u realizaciju projekta.

Zimski period bi trebao da se iskoristi za izradu autentične nošnje i adaptaciju i opremanje prostora za najmanje desetak starih zanata koji su ovde upražnjavani sve do kraja sedamdesetih godina minulog veka. Pokretači celog poduhvata su ubeđeni da namernici već ovoga leta mogu da posete prvi etnograd na Balkanu.

Mile Radenković

[objavljeno: 17/01/2009]
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.