Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Mar.2019, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen prvi digitalni vodič za bezbednost dece na internetu

Većina dece se sa digitalnim uređajima susreće u uzrastu od četiri godine. Deca mlađeg osnovnoškolskog uzrasta počinju da koriste kompjuter i telefon sa približno pet godina, mlađi od pet godina već u trećoj godini života, dok dve trećine roditelja i vaspitača nema dovoljno znanja i veština da ih zaštiti od mogućih zloupotreba, pokazalo je istraživanje nastalo u okviru projekta ’’Bezbedan internet za celu porodicu“ koji su pokrenuli UNICEF i Telenor, a sprovode Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užički centar za prava deteta. Na osnovu istraživanja sačinjen je prvi digitalni vodič za bezbednost dece na internetu u Srbiji pod nazivom „Deca i internet – pametno od početka“.

Vodič je namenjen roditeljima/starateljima, vaspitačima i učiteljima dece uzrasta od četiri do osam godina, deci i svima koji učestvuju u njihovom obrazovanju i vaspitanju, sa ciljem informisanja i pružanja podrške deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta da  bezbedno i konstruktivno koriste digitalne uređaje i internet. U okviru projekta je razvijena  i serija crtanih filmova namenjena najmlađima.

„Deca počinju da koriste digitalne uređaje i internet u sve ranijem dobu.  Istovremeno, roditelji, vaspitači i učitelji nemaju dovoljno znanja i veština da decu usmere na korišćenje digitalne tehnologije na konstruktivan način, i kako da im pomognu da budu bezbedni na internetu. Ovaj digitalni vodič im nudi mnoštvo konkretnih saveta, kao i rečnik za digitalno doba, a deci su dostupni edukativni crtani filmovi, kao i mogućnost da kroz kviz  provere svoje  znanje iz digitalne pismenosti“,  istakla je Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji. Ona je posebno zahvalila kompaniji Telenor koja je partner UNICEF-a tokom niza godina u naporima da se stvori bezbedno digitalno okruženje za decu.

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, podsetila je da je ovo ministarstvo 2017. godine razvilo “Okvir digitalnih kompetencija nastavnika” koji služi kao okvir za rad na osnaživanju digitalnih kompetencija nastavnika.

„U ovom našem digitalnom svetu, naš izazov je dvostruk: kako pružiti maksimalnu korist interneta za svako dete i ublažiti štetu koja može nastati zbog nasilja na internetu. Jedan od prioriteta ministarstva je razvoj digitalne pismenosti i digitalne kompetencije dece kako bi ona bila informisana, angažovana i bezbedna na mreži,  i kako bi koristila digitalne tehnologije na kvalitetan način i za učenje“, rekla je Vesna Nedeljković.

Privatni sektor, posebno iz oblasti tehnologije i telekomunikacija, ima posebnu odgovornost i jedinstvenu mogućnost da oblikuje uticaj digitalne tehnologije na decu. Kompanija Telenor, dugogodišnji  partner UNICEF-a, je jedan od najboljih primera.

„U Telenoru, strateški  se bavimo temom bezbednog  korišćenja internetа i digitalnih tehnologija od strane dece i mladih. Od 2012. godine do danas, edukovali smo više od 35.000 dece o bezbednom ponašanju na internetu, uz snažnu podršku Vlade, UNICEF-a i brojnih partnera. Digitalni vodič koji smo danas lansirali pruža  praktično znanje i dostupno je svakom roditelju, nastavniku i detetu u samo nekoliko klikova. Verujemo da će predstavljati dobar osnov za bezbedno i pozitivno digitalno okruženje za decu i porodice u Srbiji“, izjavio je Majk Mišel, generalni direktor Telenora Srbija.

Digitalni vodič za bezbednost dece na internetu biće korišćen u školama i  predškolskim ustanovama, kao i udruženjima roditelja i vaspitača širom Srbije. Dostupan je svim zainteresovanim roditeljima OVDE.

„Prava deteta garantovana UN Konvencijom o pravima deteta važe i u digitalnom svetu, kao i obaveze države i odraslih  da omoguće deci da ostare i uživaju svoja prava. Vodič koji smo razvili daje doprinos  zaštiti i ostvarivanju prava deteta koja su, u ovoj četvrtoj digitalnoj revoluciji, u velikom izazovu. Prvenstveno, to se odnosi na pravo deteta na zaštitu od nasilja i diskriminacije,  zaštitu od štetnih i neprimerenih sadržaja, zaštitu privatnosti, ali i prava na slobodu izražavanja i  dostupnost informacija koje su značajne za dečji razvoj, pravo na kvalitetno obrazovanje, igru, slobodno vreme i kulturne aktivnosti“, poručila je Jelena Žunić Cicvaric iz Užičkog centra za prava deteta.
Pogledaj vesti o: Telenor telefoni za 1 dinar

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deca koriste internet u sve ranijem uzrastu, nema ko da ih zaštiti

Izvor: B92, 12.Mar.2019

Deca počinju da koriste digitalne uredjaje i internet u sve ranijem uzrastu, već od treće godine, a roditelji kod kuće i vaspitači u vrtićima nemaju dovoljno znanja i veština da ih zaštite od mogućih zloupotreba.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.