Vučić: Koren našeg prijateljstva s Rusijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2018, 02:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Koren našeg prijateljstva s Rusijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je hram Svetog Save, na kome je danas otvoren mozaik na kupoli, kuća za sve i još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa, te naglasio da u hramu treba da bude jak koren, otporan na sve oluje, našeg prijateljstva sa Rusijom. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrovje u hramu Svetog Save preneo svoje iskreno divljenje i priznanje svima koji su učestvovali u njegovoj gradnji, opremanju i oslikavanju, a posebno umestnicima koji su tom poduhvatu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << doprineli.

Uz opasku da u nekim zemljama crkve učestvuju u "političkim igrama", poput onih u Crnoj Gori ili Makedoniji, Lavrov je posebno naglasio bliskost srpske i ruske crkve, te izrazio uverenje da će i u budućnosti one sačuvati dostojanstvo, koje su i do sada iskazivale.

Da izbegnemo zamke, čuvamo prijatelje, težimo miru i izgradnji

Najveći naš zadatak danas je da izbegnemo sve zamke oko nas, da čuvamo prijatelje, da težimo miru, razumevanju i izgradnji, poručio je Vučić u obraćanju na svečanosti otkrivanja mozaika na kupoli Hrama svetog Save.

"Na nama je da završimo ovaj Hram", rekao je Vučić i ukazao da je hram na Vračaru "kuća za sve" i još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa, ali i da da u tom hramu treba da bude jak koren, otporan na sve oluje, našeg prijateljstva sa Rusijom .

"Ova kupola koja je iznad nas verovatno je najbolje mesto za podsećanje na svetost nekih veza, posebno crkve i naroda, Rusije i Srbije, naroda koji su potekli iz istog plemena, bili sabraća u nevolji, borili se zajedno protiv mržnje i osvojili slobodu za svakog od nas", naglasio je on.

Oluje kroz koje smo zajedno prošli samo su ojačale korene te veze, podvukao je Vučić podsećajući da se Sveti Sava zamonašio u ruskom manastiru na Svetoj Gori.

"Ova kupola govori o prijateljstvu dva naroda i na njoj je radilo 70 srpskih i ruskih umetnika, koji su utkali milione komadića u jedinstvenu poruku bratstva i solidarnosti", rekao je predsednik.

Istakao je da je ovo tek početak, a da je na nama da završimo ovaj hram mira, ljubavi i dokažemo da smo usvojili sve lekcije i odabrali život.

Država je pomogla hram da omogući da on bude najlepši i najsvetliji, stecište naših veza, bratstva i mira sa svima.

Kako je rekao, ovo je najbolje mesto za podsećanje na svetost nekih veza, posebno onih između dve crkve, dva naroda, dve države - Rusije i Srbije.

"Potekli smo iz istog plemena, otkrili istu veru, delili iste snove, bili sabraća u nevolji, borili se zajedno protiv mržnje kao poretka, nepravde kao načina i osvojili slobodu za naše narode, za svakoga od nas. Više od toga teško da je moguće", poručio je Vučić.

Posebno je zahvalio predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu bez koga, ističe, ne bismo gotovo ništa uradili u ovom svetom hramu i koji je dolazio i interesovao se za nastavak radova...a takođe i Sergeju Lavrovu koji je lično došao da uveliča 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

"Hvala svima iz Srbije koji su godinama radili na tome da se ovaj hram podigne, od kraljeva - Mlana, Petra i Aleksandra, pa do Dušana Čkrebića, Zorana Đinđića i Tomislava Nikolića", rekao je Vučić, kojima je zahvalnost uputio i "Gaspromu" koji pomaže u izgradnji hrama.

On je naglasio da je izgradnja Hrama, koja je počela krajem 19. veka kada je ideju o tome doneo Matija Ban, dubrovački Srbin, svestan svojih korena, najveći prikaz istorije kroz koju smo prolazili.

Ratovi i uvek samo ratovi i 1912, i 1914. i 1941. godine, pa zatim 90-ih zaustavljali su ovaj poduhvat, ukazao je predsednik Srbije.

"Takođe, jedna druga vera ili nevera koja je vladala nama, i Rusijom i Srbijom, nije htela ni Hram ni sveca posle Drugog svetskog rata" podvukao je.

"Zato je danas možda i najveći zadatak da Hram završimo u miru, izbegnemo sve zamke koje su odavno oko nas, da čuvamo prijatelje i tražimo baš ona rešenja koja će omogućiti ono čemu je i Sveti Sava težio, miru, razumevanju i izgradnji", zaključio je predsednik Srbije uz poruku "živelo srpskorusko prijateljstvo".

Svečana prezentacija mozaika, održana je na kupoli na visini od 65 metara, a predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo.

Reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu.

Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a potom prevezen u Beograd, a delo je umetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom.

U i ispred Hrama okupljen je veliki broj građana koji su došli da prisustvuju prezentaciji.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je ranije danas da je to samo prvi korak i da će mozaik u oltarskom delu, noseći stubovi, ikonostas i mermerni patos biti završeni do jeseni 2019. godine kako bi u njemu mogle da se obavljaju liturgije.

"Kupola je prvi u nizu završnih koraka ka potpunom završetku radova na hramu uz značajnu pomoć predsednika Rusije, Gaspromnjefta", rekao je Selaković koji je precizirao da je na kupoli radilo više od 70 umetnika i mozaičara iz Rusije i Srbije.

Dodaje da je velika ruska pomoć bila motiv Srbiji da za vreme mandata predsednika Aleksandra Vučića izdvoji do sada najveću pomoć, ali ne i konačnu, za završetak radova.

Selaković je podsetio da je Vlada Srbije, na inicijativu predsednika Vučića, obezbedila 1,2 milijarde dinara za Hram Svetog Save.

Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa četiri miliona evra.

Hram je, kako je rekao, mesto okupljanja ne samo Srba, već i velikog broja stranih turista, a kada bude završen biće pokriven sa 15.000 kvadratnih metara mozaika.

Kupola je samo prvi deo od 1.240 kvadratnih metara mozaika,posle toga sledi oko 3.300 metara kvadratnih mozaika u oltarskom delu.

"Hram je najveće mesto okupljanja svih stranih turista, a kada bude završen oni će imati priliku da vide najveću galeriju mozaika", zaključio je Selaković.

Irinej: Hvala Rusiji i Srbiji, Putinu i Vučiću za gradnju Hram

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej zahvalio se Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu, kao i Republici Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na pomoći koju su pružili i pružaju i izgradnji Hrama.

"Ostajemo u nadi da će nam bratska Rusija i dalje pružžati pomoć u oslikavanju Hrama Svetog Save. On će biti ponos Srba i Rusa kao i celog pravoslavlja", rekao je patrijarh.

Patrijarh je podsetio da se danas nalaze na mestu na kome su Turci daleke 1595. godine spalili telo Svetoga Save.

Prilikom obeležavanja 300 godina od tog nemilog događaja, rodila se ideja da se na ovom mestu podigne veličanstveni hram, najvećoj duhovnoj i kulturnoj ličnosti, rekao je patrijarh.

Podsetio je da je početkom dvadesetog veka bilo nekoliko neuspelih konkursa za izgradnju hrama, da je ona započeta 1939. godine, pa prekinuta Drugim svetskim ratom, i tek dolaskom patrijarha Germana 1958. godine obnovljeno pitanje nastavka gradnje Hrama.

"Ovom prilikom sa ovoga svetoga mesta, najsrdačnije se zahvaljujemo bratskoj Rusiji i gospodinu Putinu za ljubav prema našem narodu kao i Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Naravno i od sveg srca se zahvaljujemo i Srbiji i gospodinu Vučiću za veliku i dragocenu finansijsku pomoć", rekao je patrijarh Irinej.

Irinej je govorio o istorijatu izgradnje Hrama na Vračaru, da je njegova gradnja više puta bila zaustavljena tokom raznih događanja koji su zadesili ove prostore, te da se sada ona nastavlja i da će Hram biti "ponos Srba i Rusa kao i celog pravoslavlja".

Ovom prilikom sa ovog svetog mesta najsrdačnije se zahvaljujemo bratskoj Rusiji i njenom predsedniku Putinu za ljubav prema našem narodu. U isto vreme Ruskoj pravoslavnoj Crkvi i partrijarhu Moskovskom Kirilu na podršci u ovom svetom delu i naravno i našoj Republici i našem predsedniku Vučiću za veliku i dragocenu pomoć za dovršenje hrama i okoline Hrama" rekao je srpski patrijarh.

Lavrov i Dačić položili vence

Ministri spoljnih poslova Ruske Federacije i Srbije Sergej Lavrov i Ivica Dačić položili su danas ranije vence i odali poštu u Memorijalnom kompleksu Oslobodiocima Beograda, na Spomenik sovjetskom vojniku, kao i na spomenik ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu.

Garda Vojske Srbije svirala je himne Rusije i Srbije, a prilikom polaganja venca trubom je izvedena melodija pesme "Tamo daleko".

Povod za posetu Lavrova je obeležavanje 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve države.

Dosledna politika Srbije - put ka EU, bez sankcija Rusiji

Izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da je u Srbiji kod kuće, potvrda je dosledne i principijelne politike koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, kaže generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i dodaje da je jasan stav Srbije da je opredeljena i ide ka EU, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

On je naglasio da svi srpski zvaničnici, bez obzira da li se nalaze u Vašingtonu, Pekingu, Moskvi, Briselu govore da je opredeljenje Srbije put ka EU, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Upitan da li će to biti moguće održati ako Strategija proširenja EU kaže da Srbija mora brže da usklađuje spoljnu politiku sa EU, on kaže da ni do sada nije bilo lako održati tu poziciju, ali da zahvaljujući predsedniku Vučiću Srbija uspeva u tome.

"Mnogi kažu nećete moći još dugo da održite tu poziciju. To su nam govorili pre četiri godine, a danas ne samo da smo uspeli da je održimo nego smo je i učvrstili i Srbija se po tome prepoznaje u regionu i u svetu", rekao je Selaković za RTS.

On je ukazao da je principijelna politika Srbije i što se tiče Albanaca: "Hoćemo kompromis sa Albancima, nećemo poniženu Srbiju".

Selaković je rekao da je Srbija zahvalna Ruskoj Federaciji na principijelnoj podršci i stavu što se tiče Kosova i Metohije.

On je istakao da Rusi uvek koriste priliku da kažu da će podržavati Srbiju u onome što ona želi, ali da ne treba očekivati da Rusi budu "veći Srbi od nas samih".

Upitan da li će predsednik Rusije Vladimir Putin doći ove godine u Srbiju, Selaković je rekao da Putina očekuju predsednički izbori, ali da je uveren da će doći ako ne ove, onda naredne godine, u godini jubileja - osam vekova autokefalnosti SPC.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.