Vlatko Stefanovski, Zefirino Grasi i Isak Asiel dobitnici nagrade Braća Karić

Izvor: BKTV News, 05.Nov.2013, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlatko Stefanovski, Zefirino Grasi i Isak Asiel dobitnici nagrade Braća Karić

Nagrade za doprinos u svojim oblastima dobili su i akademik Sergij Pantelejmonovič Sitko, “Vinarija Zvonko Bogdan”, Aleksandar Porfirevič Toršin, predsednik humanitarne fondacije “Sveti Sava Osvećeni“ i Đorđe Mihailović, čuvar groblja na Zejtinliku.
Nagrada “Braća Karić” dodeliće se po šesnaesti put u sredu 6. novembra, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Za afirmaciju balkanske muzike i kulture u regionu i svetu nagradu je dobio >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Vlatko Stefanovski.
Vlatko Stefanovski je afirmaciju stekao kao gitarista i vođa grupe “Leb i sol“, koja je postala jedna od najznačajnijih imena na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. “Leb i sol” je objavio 14 albuma i prvi uveo u muziku mešavinu jazza, rocka i etna. U poslednjih nekoliko godina svirao je i snimao širom sveta sa mnogim vrhunskim umetnicima kao što su Tommi Emanuel, Stocelo Rosenberg, Džiboni, Jan Akkerman, Teodosij Spasov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin, i mnogi drugi.
Za oblast naučnog i istraživačkog rada nagradu je dobio akademik Sergij Pantelejmonovič Sitko, profesor nuklearne fizike, za razvoj kvantne medicine.
Sergij je rođen 1936. u Kijevu, rano se posvetio naučnom radu. Diplomirao je fiziku, odbranio doktorate iz oblasti nuklearne fizike i matematike na kijevskom univerzitetu Ševčenko, na kome do 1986. radi kao profesor nuklearne fizike. Za uspehe u kvantnoj medicini naš laureat je dva puta imenovan za Nobelovu nagradu. Očekuje i treću nominaciju, ali za 300 godina, jer, kako kaže – svet će tek tada prihvatiti i razumeti njegovo učenje. U Briselu je 1989. godine kvantna medicina proglašena za medicinu trećeg milenijuma.
Za oblast novinarstva, publicistike i izdravaštva – Zefirino Grasi, generalni dirketor “Politike AD”

Rođen je u Beogradu na 50. rođendan “Politike”, a sve škole i studije završio je na Fakultetu političkih nauka u rodnom gradu. U “Politici” je zaposlen od 1977, a prošao je sve novinarske poslove u dnevnom listu “Politika”, preko reporterskih pisanja u “Ilustrovanoj Politici” kada ga je 1985. Vlada Bulatović Vib, tadašnji urednik “Politikinog Zabavnika”, uzeo za zamenika. Glavni i odgovorni urednik “Politikinog Zabavnika” postao je 1989, i to je do danas. Od 2011. godine obavlja dužnost generalnog direktora “Politike A.D”
Za oblast ekonomija i privreda – “Vinarija Zvonko Bogdan”
“Vinarija Zvonko Bogdan” okružena je sa 17 hektara vinograda, dodatnih devet hektara nalazi se na obali jezera Ludaš. Ove godine je vinovom lozom zasađeno još 17, a u proleće će, sa 13 novih hektara, zaokružiti vinograde na površinu od 56 hektara. Kažu da je to prirodna granica u kojoj se može svojski brinuti o grožđu i vinu. Iza etikete “Vinarije Zvonko Bogdan” u unutrašnjost flaše, stale su najkvalitetnije sorte sauvignon blanc, pinot blanc, merlot, lemberger i cabernet franc.
Za jačanje mira, saradnje i prijateljstva među narodima – vrhovni Rabin Srbije Isak Asiel
Vrhovni Rabin Srbije Isak Asiel je kao duhovni predvodnik jedine manjinske verske zajednice u Srbiji znatno unapredio i modernizovao jevrejsku zajednicu. Decenijama nesebično prenosi znanje mladima i razvija jevrejski identitet. Diplomirao je etnologiju-antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je trenutno na doktorskim studijama. Rabinske studije završio je u Izraelu. Od aprila 1995. je rabin Saveza jevrejskih opština Srbije, a od 1996. bio je rabin Makedonije.
Za humanitarne aktivnosti – Aleksandar Porfirevič Toršin, predsednik humanitarne fondacije “Sveti Sava Osvećeni“ i zamenik predsednika Saveta ruske Dume.
Rođen je 1953. u selu Mitoga, Ustaj-Boljšerestske oblasti, Kamčatskog regiona u Rusiji. Završio je Savezni pravni fakultet. Docent je pravnih nauka, a između ostalog redovni Državni sekretar Ruske Federacije 1.klase. Od 2004. je član stranke „Jedinstvena Rusija.“ Za svoj rad nagrađen je državnim nagradama Ruske Federacije, zahvalnostima predsednika Ruske Federacije, Vlade Ruske Federacije, predsednika Saveta Federacije. Inicijativa za osnivanje fondacije pojavila se kod Aleksandra Porfirjeviča Toršina za vreme posete Srbiji kada je prisustvovao ceremoniji za ustoličenje njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, koja je održana 2011.
Za očuvanje tradicije i istorijskog nasleđa srpskog naroda – Đorđe Mihailović, čuvar groblja na Zejtinliku
Đorđe Mihailović je čuvar srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku kraj Soluna. On nije samo to. On je i izdanak treće generacije Mihailovića sa istim pozivom. Svoj poziv shvata kao zavet, ali i kao predanje o kome pripoveda svima koji dođu na Zejtinlik. Jer, on zna ko su svi ti srpski junaci čije kosti leže daleko od otadžbine – tamo kraj mora. Deda Savo je bio solunski dobrovoljac, kao čuvar Srpskog vojničkog groblja prikupljao je kosti saboraca od Gorničeva do Bitolja, sa Kajmakčalana, Veternika, Dobrog Polja, Kožara i Kozjaka. Vadio ih iz plitkih grobova sa usamljenih kota. Đuro je nastavio tu misiju i čuvao Zejtinlik do 1961. godine. Svom sinu Đorđu ostavio je amanet: “Ti me nasledi. To je čast. A čast, sine, nema cenu.”
Izvor: Telegraf
Tweet
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.