Vladika Joanikije i ruski mitropolit Aristarh: Naš narod ujedinjen kroz Sv. Savu i carske mučenike Romanove

Izvor: Vostok.rs, 28.Jan.2018, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Joanikije i ruski mitropolit Aristarh: Naš narod ujedinjen kroz Sv. Savu i carske mučenike Romanove

U spotskoj dvorani Nikoljac u Bijelom Polju sinoć je organizovana Svetosavska akademija kojoj je prisustvovalo više hiljada Bjelopoljaca.


Foto: Igor Damjanović

Na akademiji su između ostalih učestovali ruski mitropolit kamerovsko-prokopijevski Aristarh, glumac Radivoje Raša Bukvić, narodni guslar Boško Vujačić, operska pjevačica Tijana Blečić, crkveni hor „Sveti Nikola“ i KUD „Tekstilac“.

Akademiji su prisustvovali predstavnici ambasade Rusije u Crnoj Gori.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je govorio o značaju i vizionarskoj misiji za pravoslavlje „prvog sprskog prosvjetitelja, arhiepiskopa i vaseljenskog svetitelja svetog Save“.

Vladika Joanikije je rekao da ovaj veliki praznik ima posebnu važnost jer se navršava 100 godina od mučeničke smrti ruskog cara Nikolaja II Romanovog i njegove porodice.

„Onoga cara koji je pokazao najveću samožrtvenu ljubav prema srpskom narodu. Radujemo se što se bratska i voljena Rusija vratila svetom caru Nikolaju, što se vratila sebi. Što su se podigle i napreduju ruska crkva i ruska država. To znači mnogo za sve slovenske i pravoslavne narode“, besjedio je vladika Joanikije, prenose Vijesti.

Mitropolit kamerovsko-prokopijevski Aristarh rekao je da je sveti Sava najpoštovaniji svetitelj Srpske pravoslavne crkve i podsjetio da će sledeće godine uslijediti obilježavanje 800 godina od autokefalnosti SPC.

On je naglasio da uspostavljanjem istorijskog postojanja samostalne Srpske crkve Sveti Sava je doprinio učvršćivanju srpske državnosti. Mitropolit Aristarh je podsjetio da ove godine Ruska crkva molitveno proslavlja stogodišnjicu od mučeničke smrti cara- mučenika Nikolaja II  i cijele njegove porodice.

„Predstavnike carskog doma Romanovih veoma poštuju u Crnoj Gori i Srbiji, zbog čega smo vam mi Rusi veoma zahvalni, a u mnogim crkvama u Crnoj Gori se mogu vidjeti ikone poslednjeg ruskog cara“, rekao je mitropolit Aristarh.

On je napravio paralelu između dva podatka u srpskom i ruskom pravoslavlju gdje je na jednoj strani Sinan- paša spalio mošti Svetog Save, dok su kod njih u Rusiji, ostaci carske porodice bili uništeni od strane Boljševika u blizini Jekaterinburga. Ruski mitropolit rekao je da ovakav bijes dolazi od mračnih sila.

Istakao je da Ruska i Srpska crkva moraju da se suprostave novoj istoriji anticrkvene i antireligiozne propagande.

IN4S

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.