VLADA SMENJUJE SRETENA UGRIČIĆA

Izvor: Kurir, 20.Jan.2012, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VLADA SMENJUJE SRETENA UGRIČIĆA

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić danas će biti smenjen s funkcije zbog podrške Andreju Nikolaidisu, savetniku predsednika Skupštine Crne Gore, saznaje Kurir. Ministarstvo kulture danas će Vladi podneti izveštaj, a Ugričić je ...

BEOGRAD - Baj-baj!

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić danas će biti smenjen s funkcije zbog podrške Andreju Nikolaidisu, savetniku predsednika Skupštine Crne Gore, saznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Kurir. Ministarstvo kulture danas će Vladi podneti izveštaj, a Ugričić je stavio na raspolaganje svoju ostavku. Njegovu smenu prvi je juče zatražio zamenik premijera Ivica Dačić:

- Može Ugričić da pozdravlja, ali iz zatvora, a ne iz biblioteke! Ne mogu da shvatim kako neko žali što neko nije ubijen! To je podrška terorizmu. U Americi bi svako ko na takav način izrazi podršku terorističkom aktu bio uhapšen za dva minuta.

To što je podržao Nikolaidisovu izjavu da bi „aktiviranje eksploziva u sali Boriki dok u njoj sedi državni vrh Srbije i RS bio civilizacijski iskorak“, Ugričiću nije prvi istup te vrste. On je tokom rekonstrukcije Narodne biblioteke iz ulaznog hola izbacio mozaik s likom Svetoga Save! Smetala mu je i skulptura „Drvo života“, na kojoj su prikazana srpska lica sa šajkačama, kao i zavesa sa ćiriličnim slovima rađena po uzoru na Miroslavljevo jevanđelje. Ugričić se „proslavio“ i po tome što je Petra Petrovića Njegoša prekrstio u Crnogorca, a njegov „Gorski vijenac“, preveden na crnogorski novogovor, želeo je da smesti na policu „crnogorska književnost“ u NBS!

Posle zahteva za njegovu smenu, Ugričić je rekao da je „zgrožen bezobzirnošću medija“, a zatim pokušao da „ispegla“ ceo slučaj.

Objasnio je da je neoprezno potpisao proglas Foruma pisaca u kojem se traži „obustava medijske hajke“ na crnogorskog pisca i novinara Andreja Nikolaidisa.

Dodao je da se sa mnogim stavovima iznetim u spornom tekstu Nikolaidisa ne slaže i da je inicijativu pisaca potpisao u znak podrške slobodi mišljenja i izražavanja.

Ugričić: Ja sam Srbin!

- Podmetnuti su mi stavovi koji su upravo suprotni svemu za šta se zalažem. Ne podržavam nikakve terorističke ciljeve. Ja sam po nacionalnosti Srbin. Neoprezno sam potpisao inicijativu kolega pisaca kao podršku slobodi izražavanja. Kao demokrata uvek ću se zalagati za pravo da svako iskaže svoje mišljenje, čak i ako se ja s tim mišljenjem ne slažem. Javno mnjenje je histerično, i ne bih da govorim o svojim osećanjima - rekao je Ugričić povodom zahteva za njegovu smenu.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.