VERA I NADA IH NISU NAPUSTILI: Sveštenik sa porodicom u potpuno albanskom okruženju uspeva da očuva srpski identitet

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2023, 07:28

VERA I NADA IH NISU NAPUSTILI: Sveštenik sa porodicom u potpuno albanskom okruženju uspeva da očuva srpski identitet

Obeležili su veliki praznik

U crkvi Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice svetom liturgijom obeležen je praznik prenosa moštiju Svetoga Save. Više desetina vernika okupilo se u gradskoj crkvi, a nakon liturgije presečen je slavski kolač.

Sveštenik Nenad Stojanović, njegova supruga i deca jedini su Srbi koji žive u južnom delu Kosovske Mitrovice. On se nada se da će se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbi vratiti u ovaj deo Kosovske Mitrovice.

- Mi ovde koji živimo u južnom delu, svaki naš čovek koji ovde dođe velika nam je pomoć i uteha i sve ono što nam pruža da ovde opstanemo i da ovde živimo, da očuvamo naše svetinje i našu crkvu da u njoj služimo, da se u njoj čuje srpski jezik - kazuje Stojanović.

Hram Svetog Save i parohijski dom u južnom delu Kosovske Mitrovice oštećeni su tokom Martovskog pogroma 2004. godine.

Prikupljanjem dobrotvornih sredstava crkva je delimično obnovljena, a u planu je obnova zvonika i postavljanje fasade na parohijskom domu.

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Srpske liste. Sledeće godine domaćin će biti Tatjana Marić sa porodicom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.