Uručene nagrade “11. januar”

Izvor: JUGpress.com, 11.Jan.2019, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene nagrade “11. januar”

NIŠ

Niš danas slavi 141. godišnjicu oslobođenja od Turaka. Tim povodom danas je u Svetosavskom domu  pri sabornom hramu u Nišu održana svečana sednica Skupštine grada  na kojoj su Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Skupštine Grada mr Rade Rajković uručili  na nagrade  laureatimanajvišeg priznanja Grada Niša “11 januar”.

Nagradu su dobila tri kolektiva i dva pojedinca.

  Akademski folklorni ansambl ORO – Studentskog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kulturnog centra jedan je od tri kolektiviva koje je primilo  najprestižnije priznanje Grada . Ove godine “Oro” slavi 60 godina rada i postojanja.

ORO je najstariji ansambl SKC-a, koji od svog nastanka 1959. godine neguje narodne igre i pesme svih krajeva Srbije, sa posebnim akcentom na igre iz Ponišavlja i jugoistočne Srbije.

Negujući srpsku narodnu igru, pesmu, tradiciju i običaje, ansambl je nastupao u mnogim zemljama Evrope i sveta i osvajao mnogobrojna priznanja. Dva puta je proglašen za najbolji igrački kolektiv u Srbiji. Igrači ansambla su nosioci pojedinačnih najviših priznanja sa takmičenja folklora održavanih u Srbiji.

Tokom 60 godina postojanja, više od 30.000 članova se edukovalo i prezentovalo srpsku tradiciju. Održano je više od 20.000 nastupa i koncerata. Ansambl je učestvovao u obeležavanjima najviših gradskih, državnih svečanosti i kulturnih manifestacija.

Ansambl ORO je jedan od osnivača CIOFF-a u Srbiji – Nacionalne asocijacije međunarodnih organizacija folklornih festivala i narodne umetnosti, pod pokroviteljstvom UNESCO-a. SKC Niš je, sa Akademskim folklornim ansamblom ORO, osnivač i organizator Međunarodnog studentskog festivala folklora, koji se od 2008. godine održava u Nišu, Beloj Palanci, Vladičinom Hanu, Knjaževcu, Ražnju i Ćupriji, svakog jula i predstavlja eminentni regionalni međunarodni festival folklora i ujedno najveći folklorni festival u Srbiji, koji poseti više od 10.000 ljudi.

Kao predstavnik najboljih akademskih folklornih ansambala u zemlji, Akademski folklorni ansambl ORO izabran je za predstavnika Republike Srbije na Olimpijadi folklora 2020. godine u Rusiji.

“ Ovo je ponos za Studenski kulturni centar i Akademski folklorni ansambal ORO. To za nas  predstavlja i određenu odgovornost jer moramo da nastavimo da čuvamo srpsku tradiciju , očuvanjem narodne igre, pesme, i običaja i predstavljanjem Srbije u svetu, rekla je direktorka Studenskog kulturnog centra dr Dragana Petković

Osnovnoj školi „Radoje Domanović“ , školi koja je ove godine nagrađena Svetosavskom nagradom i Ordenom Cara konstantina Sinoda pravoslavne crkve  takođe je uručeno najprestižnije priznanje.

Škola je već dvadesetak godina projektno orijentisana, a neki od domaćih i međunarodnih projekata u kojima je učestvovala su: „Škola bez nasilja“, „Profesionalna orijentacija – na prelasku u srednju školu“, „Pokreni i promeni“, „Borba protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu“, „Sortiranje otpada“, „Umetnost davanja“, „Svet bez nasilja za našu decu“, „Digitalna škola“, Pokrenimo našu decu“, „E-twinning“, „Pretočimo znanje u praktičan rad“, kao i saradnja sa školom iz Rognana u Norveškoj. Najnoviji projekat, u kome će učestvovati kao jedna od dve izabrane škole iz Niša, je „Podsticanje demokratske kulture u školama Srbije“, u saradnji sa Savetom Evrope.

“Naša škola je inovativna, multikulturalna i poštuje prave vrednosti i u skladu sa njima vaspitava i obrazuje decu” , rekla je direktorka škole DušicaTričković.

Među kolektivima koji su nagrađeni je i Nacionalna službi za zapošljavanje – Filijala Niš.

Nacionalna služba za zapošljavanje je odigrala značajnu ulogu u procesu reindustrijalizacije našeg grada, nakon dolaska značajnog broja stranih investitora, tako da je samo u poslednje 4 godine zaposleno preko 10 000 naših sugrađana. U ovom procesu NZS je pružala logističku, tehničku i institucionalnu podršku investitorima putem pružanja usluga posredovanja, selekcije i obezbeđivanja adekvatnih ljudskih resursa. Danas je 30% manje nezaposlenih lica na evidenciji NZS u odnosu na isti period pre četiri godine. Odnosno, trenutno je nezaposlenost najmanja u Nišu od 2000. godine.

Ova institucija kontinuirano uzima sve veću ulogu na tržištu rada putem izdvajanja finansijskih sredstava za programe Aktivne politike zapošljavanja. Samo ove godine NZS je u Filijalu Niš plasirala oko 400 miliona dinara, a programom je obuhvaćeno 3000 lica, kako nezaposlenih, tako i poslodavaca.

Izražavajući zadovoljstvo za dobijanje ove nagrade direktor Boban Matić rekao je  “ da je Nacionalna služba za zapošljavanje ustanova sa tradicijom od skoro jednog veka i da će nastaviti i u narednom periodu da nezaposlenim Nišlijama dali šansu za posao. Predstoji nam aktivan rad i nastavak vođenja aktivne uloge na tržištu radne snage, i zajedno sa svim partnerima nastavak rada na smanjenju nezaposlenosti”

Od pojedinaca, nagradu su dobili:prof. dr Radoslav Bubanj, dugogodišnji univerzitetski profesor i nekadašnji Rektor Univerziteta u Nišu

Prof. dr RADOSLAV BUBANJ (1943) diplomirao je na Fakultetu za fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu 1969. godine, a magistrirao je 1976. godine na istom fakultetu. Doktorsku disertaciju iz uže naučne oblasti biomehanike odbranio je na Filozofskom fakultetu – odseku za fizičku kulturu Univerziteta u Nišu, 1981. godine. Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu radi od 1971. godine. Bio je pozivani predavač na gotovo svim državnim univerzitetima u SFR Jugoslaviji, kao i u svetu. Objavio je veliki broj stručnih i naučnih radova, kao i više udžbenika. Pokretač je i učesnik više međunarodnih projekata od značaja za grad Niš. Tokom 1977. godine proveo je 6 meseci na stručnom usavršavanju u Francuskoj. Bio je mentor više doktorskih disertacija, a na funkciji rektora Univerziteta u Nišu nalazio se od 2006. do 2009. godine, u periodu prve primene bolonjskog procesa u visokoškolskim ustanovama u Srbiji i Nišu. 2008. godine izabran je za člana Srpske kraljevske akademije nauka i umetnosti, a 2010. godine za člana Srpske akademije obrazovanja.

“ Život mi je dodelio čast i obavezu da sa mojim dragim prijateljima , dobitnicima ove prestižne nagrade živimo i stvaramo u carskom gradu Nišu. Hvala vam dragi i poštovani ljudi. Mi smo vam ovde čuvari istorije, tradicije, kulture, nauke, obrazovanja , umetnosti.

Profesor Bubanj je polovinu nagrade ustupio Kolu srpskih sestara a drugu polovnu je usmerio prema izgradnji Hrama Svetog Vasilija  Ostroškog u Duvaništu.

Selomir Marković (1945) više od 30 godina čuva spomenik na Čegru, bez naknade. Otkako je 1980. godine, od tadašnjeg direktora Narodnog muzeja, profesora Bogomira Stankovića, izabran da brine o senima Stevana Sinđelića i 3000 resavskih junaka hrabro izginulih u slavnom boju Prvog srpskog ustanka, od Čegra se nije odvajao. Svu decu sa Čegra ispraća porukama: „Ratujte knjigom, sportom, kulturom, naukom i kad porastete borite se protiv dva najveća srpska neprijatelja: srpske nesloge i bele kuge″. Ove godine na Čegru dočekaće šestohiljaditog gosta.

“ Ova nagrada me iznenadila, mnogo mi znači , ovo je kruna mog rada. Predsećan sam. Mislim da su pravi ljudi došli na pravo mesto” rekao je Selomir Marković.

Čestitajući dobitnicima na nagradi i najvišem gradskom priznanju, Gradonačelnik Bulatović je istakao da je tradicija ta mudrost i snaga da se stvaraju velika i dobra dela u vremenu u kome živimo. Stoga, žrtvu niških osloboditelja moramo da nosimo kao moralnu i etičku odgovornost prema našem gradu, koji su nam preci dostojanstveno u amanet ostavili. Danas vodimo neke druge bitke koje su isto tako zaloga za bolju budućnost generacija kojima ćemo predati naš grad.

”Nagrada  „11. januar“, koja je simbolično vezana za Dan oslobođenja, najviše je priznanje Grada Niša koje se dodeljuje za izuzetna dostignuća koja čine doprinos afirmaciji grada u privrednim, društvenim i drugim sektorima značajnim za Grad Niš. Velika je privilegija ali i odgovornost biti nosilac ovog prestižnog priznanja, stoga se kao gradonačelnik Niša, ovogodišnjim dobitnicima srdačno zahvaljujem na nesebičnom i požrtvovanom ulogu u formiranju duhovnog i intelektualnog života savremenog Niša”, rekao je Gradonačelnik Bulatović.

Da podsetiomo, za nagradu 11. Januar, ove godine ukupno je bilo 26 predloženih kandidata, od toga 10 kolektiva i 16 pojedinaca.

Odluku da nagradu dobiju tri kolektiva i dva pojedinca donela je Komisije za nagrade Grada Niša, koju su činili Gradonačelnik, Predsednik Skupštine Grada, kao i predstavnici Univerziteta, Vojske i Crkve.

Nagrade se sastoje od novčanog iznosa , povelje, statuete Oslobodiocima Niša.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

U Nišu obeležen dan oslobođenja od Turaka

Izvor: JUGpress.com, 11.Jan.2019

NIŠ..Vence su, na dan kada je Niš, posle gotovo pet vekova, pre 141 godine oslobođen od otomanskog ropstva, položili gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković, predstavnici vojske, policije, Nišavskog upravnog okruga, Srpko-ruskog humanitarnog centra,...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.