Sveti oganj stiže u Srbiju

Izvor: Večernje novosti, 11.Apr.2015, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveti oganj stiže u Srbiju

Plamen Blagodatnog Ognja iz Jerusalima stiže u Beograd. Uz plamen Blagodatnog ognja doneta su i dva časna krsta namenjena Crkvi rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i Hramu vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, javlja RTS.Blagodatni oganj stiže u Beograd oko 21.10 specijalnim avionom iz Tel Aviva.Prvi put plamen Blagodatnog ognja u Srbiju donosi zvanična državno-crkvena delegacija i tim povodom organizuje se svečani doček ispred Hrama Svetog Save.Blagodatni oganj smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << se najvećim čudom pravoslavlja i javlja se vekovima uvek na istom mestu u isti dan, na Veliku subotu.Za Blagodatni Oganj kažu da u prvim minutima nema svojstva vatre, da ne peče i ne gori.Plamen Blagodatnog Ognja neće goreti samo u Beogradu. Sveštenici će ga odneti i u Kruševac, Vranje, Banja Luku. U ponedeljak će biti u manastirima na Kosovu i Metohiji, prvo u Gračanici. Osim u Srbiji plamen će goreti u hramovima srpske pravoslavne crkve u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Plamen Blagodatnog ognja svečano će večeras u 23 sata dočekati vernici, patrijarh srpski Irinej i najviši državni zvaničnici. U ponoć počinje Vaskršnja liturgija koju predvodi patrijarh Irinej.HILjADE HRIŠĆANA NA CEREMONIJI U JERUSALIMU Hiljade hrišćanskih hodočasnika ispunile su danas drevnu crkvu Svetog groba u Jerusalimu na ceremoniji Svetog ognja, uoči proslave pravoslavnog Uskrsa.Policijski portparol Luba Samri izjavila je da su se desetine hiljada pravoslavnih hrišćana okupile u crkvi i u okolnim uskim ulicama u jerusalimskom starom gradu, povodom ceremonije održane uz jake mere bezbednosti.Hodočasnici iz pravoslavnih zemalja i Arapi hrišćani, koji žive u Svetoj zemlji, brzo su palili svežnjeve od 33 sveća plamenom koji se pojavio u ckrvi.Taj Sveti oganj sada putuje avionima u pravoslavne zemlje.Vernici smatraju da "božanska vatra iz nebesa pali sveće koje drži jerusalimski patrijarh nad Hristovim grobom, tokom ceremonije koja datira iz 4. veka i simboliziuje uskrsnuće Hrista", navodi AFP.Sveti oganj se smatra čudom, koje se događa jednom godišnje na Veliku subotu.Ceremonija počinje procesijom oko crkve nakon koje se sva svetla gase, pre nego što u nju uđe grčki pravoslavni patrijarh Jerusalima.I hodočasnici i sveštensto kažu da Sveti oganj ne peče u prvim trenucima.Crkva Svetog groba podignuta je na mestu gde je po hrišćanskom verovanju Isus razapet, sahranjen i vaskrnuso.Prošle nedleje je tamo slavljen Uskrs po gregorijanskom kalendaru.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Sveti oganj stigao u Srbiju

Izvor: RTS, 11.Apr.2015

Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u Srbiju praćen državno-crkvenom delegacijom. Uz plamen Blagodatnog ognja doneta su i dva časna krsta namenjena Crkvi rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i Hramu vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.