Sveti oganj stigao u Srbiju

Izvor: RTS, 11.Apr.2015, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveti oganj stigao u Srbiju

Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u Srbiju praćen državno-crkvenom delegacijom. Uz plamen Blagodatnog ognja doneta su i dva časna krsta namenjena Crkvi rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i Hramu vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima.
Prvi put plamen Blagodatnog ognja u Srbiju donela je zvanična državno-crkvena delegacija i tim povodom organizovan je svečani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doček ispred Hrama Svetog Save.

Oganj je, ispred Hrama Svetog Save uz postrojenu gardu Vojske Srbije, predat patrijarhu Irineju koji ga je sa sveštenstvom podelio građanima.
Ceremoniji u Hramu Svetog Save prisustvovao je i predsednik Tomislav Nikolić.
Delegacija koja je donela Oganj, predvođena episkopom slavonskim Jovanom i pomoćnikom direktora Kancelarije za KiM Dušanom Jovovićem otputovala je juče na Veleki petak u Jerusalim, gde je učestvovala u molitvenom dočeku silaska Blagodatnog ognja.
Episkom Jovan rekao je večeras novinarima na aerodromu da Oganj i njegovo donošenje u Srbiju ima tri uloge, od kojih je najvažnija da se setimo da je Hrist vaskrsao i da je to prva i osnovna istina naše vere.
Druga uloga je, kako je rekao, potvrda veze naše crkve sa Jerusalimom, a treća je potvrda večne veze srpskog i ruskog naroda, "koji je bio s nama u ovakvim podvizima".
Kako je dodao, blagodatni oganj prenet je u Srbiju uz blagoslov srpskog, ruskog i jerusalimskog patrijarha i uz pomoć ruske crkve i ruskih fondova.

Blagodatni oganj se smatra najvećim čudom pravoslavlja i javlja se vekovima uvek na istom mestu u isti dan, na Veliku subotu.
Za Blagodatni oganj kažu da u prvim minutima nema svojstva vatre, da ne peče i ne gori.
Plamen Blagodatnog ognja neće goreti samo u Beogradu. Sveštenici će ga odneti i u Kruševac, Vranje, Banjaluku.
U ponedeljak će biti u manastirima na Kosovu i Metohiji, prvo u Gračanici. Osim u Srbiji plamen će goreti u hramovima srpske pravoslavne crkve u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
U ponoć je Vaskršnja liturgija koju predvodi patrijarh Irinej. Direktan prenos na Prvom programu RTS-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.